Értékes Este Elek Emillel – Fél évszázados munkásság volt a téma

A Kelet-Magyarország nyugalmazott fotóriportere, Elek Emil fél évszázados munkássága került a Települési Értéktárba az Értékes Esték hétfői évadnyitó rendezvényén.


Régi nyíregyházi fotók a Móricz Zsigmond Könyvtár emeleti előterében, és vetítés fogadta a vendégeket a kamarateremben, szintén városi épületekkel, emberekkel, utcákkal, terekkel, képek a megyejárásokról, 50 év, talán több százezer fekete-fehér, majd színes képe szerepel a megyei napilap, a Kelet-Magyarország fotó archívumában. Abban a gyűjteményben, melyben Elek Emil kezdte az archiválást.

1968-ban került a hivatásos fényképész a szerkesztőségbe, közös laborba Hammel Józseffel.

Nagy lelkesedéssel kezdtem a munkához, az volt a vágyam, hogy egyszer az újsághoz kerüljek. Korábban is képeimet küldözgettem és megjelentek, egyszer adódott a lehetőség, hogy a Kelet-Magyarországhoz kerüljek. Nagyon jó lehetőségek voltak. Épült a város, a Jósaváros abban az időben. Kontrasztokat lehetett csinálni. Még megvolt a kis nádfedeles ház az Ószőlő utcán, de a háttérben már a tíz emeletesek emelkedtek. De nemcsak Nyíregyházán, a megyében is hasonló dolgokat lehetett csinálni.

– emlékezett vissza Elek Emil.

Ahogy a nagy öregek visszaemlékeznek, 73-ig nem volt különösebb jelentősége az újságban a fotónak.
Az offset nyomás megjelenésével kapott plusz oldalakat a Kelet, és onnan szárnyalhatott a szakma.

Elek Emil számos újdonságot vezetett be, képriportokat, képösszeállításokat jelentetett meg, és friss szellemet vitt a lap munkájába.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Kopka János, a Kelet-Magyarország egykori főszerkesztője szerint:

Elek Emil jó fotós volt. Rendkívül szorgalmas, ügyes. Ahogy ő írta magáról kis könyvecskéjében: fürkészte az életet és a világot.

Ajánlója, az egykori kolléga, Balogh József újságíró sorolta kitüntetéseit, és megbízásait. A Magyar Televízió Híradója, az MTI, számos üzemi lap és önkormányzat tartott igényt munkájára, melyet tévés nívódíjjal, az Újságíró Szövetség Aranytollával, Nyíregyháza város Krúdy Gyula-díjával és a Kelet-Magyarország Sipkay-díjával jutalmaztak. Könyvei, fotóalbumai mellett nemcsak a helyi szerkesztőség, de az MTI archívuma, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár helyismereti – és helytörténeti gyűjteménye is őrzi, a jövőben bővülő tartalommal Elek Emil – a Települési Értéktár tagjának – értékes dokumentumait.


Matyasovszki Edit