Értékelőt tartottak – Már csak 3 munkanap van hátra a 2014-19-es önkormányzati ciklusból!
Fotó: Szarka Lajos

Nagyforgalmú utakat fejlesztettek, bővült a kerékpárút-hálózat, energetikailag korszerűsödtek az önkormányzati épületek, nőtt az adóbevétel, csökkent a munkanélküliség, fejlődött a szociális szféra, élénkült a kulturális élet. Nyíregyháza polgármestere és alpolgármesterei többek között erről is szóltak a keddi, 2014-2019-es önkormányzati cikluszáró sajtótájékoztatón.

Már csak 3 munkanap van hátra a 2014-2019-es önkormányzati ciklusból, érdemes visszatekinteni és összegezni az elmúlt 5 év kihívásait, eredményeit – kezdte dr. Kovács Ferenc polgármester. A cikluszáró sajtótájékoztatón kiemelte, 2014-ben két nagy célt fogalmaztak meg: az önkormányzati intézményrendszer rekonstrukcióját és az épületek teljes körű felújítását, valamint a közúti, közlekedési infrastruktúra komplex fejlesztését. Mindezt hazai-kormányzati, uniós és saját, önkormányzati forrásokból. Dr. Kovács Ferenc elmondta:

Három kormányhatározat született az ún. delegált TOP-os forrásokról. Nyíregyháza mindig jól szerepelt és egyre jobban! 29,6 milliárd forint volt a harmadik, közben azóta nyertünk 2 milliárd plusz forrást és beadtunk még másfél milliárdot ezen felül. Reméljük, hogy meg is kapjuk, ennek pedig az az oka, hogy Nyíregyháza a vállalt beruházásait megvalósította, mind a TOP-on, mind a Modern Városok Programon belül.

Tokajig tartó kerékpárút, négycsillagos hotel Sóstón, Nyugati elkerülő – sok minden valósult meg az elmúlt időszakban, tette hozzá a polgármester. Dr. Kovács Ferenc kiemelte, egy óvoda kivételével valamennyi nevelési intézmény korszerűsödött városunkban, hét iskolát is felújítottak és többek között a szociális szférában is fejlesztettek. Hangsúlyozta, 9 évvel ezelőtt körülbelül 33 milliárd forintos volt Nyíregyháza költségvetése és 23,9 milliárdos adósság, valamint jelentős hiány is volt! A 2010 őszi átadás-átvételnél 1,3 milliárd forintos lejárt számláról tájékoztatták, ám az átvilágítás után 4,7 milliárdos lett az összeg.

Jelentős eredményként emelte ki azt is a polgármester, hogy már 6 éve nincs költségvetési hiány Nyíregyházán, sem adósság, sőt az adóbevétel is jelentősen nőtt, a korábbi 7 milliárd helyett már idén várhatóan 12 milliárd forint feletti összeggel számolhat a város, egy jóval több, mint 73 milliárd forintos költségvetésnél. Dr. Kovács Ferenc polgármester azt mondta, október 13-án vasárnap sok mindenről kell dönteniük a választópolgároknak. Ezzel kapcsolatosan felemlegette a korábbi városvezetés által készített, 2006-os Bencs Programot és a korábbi, betartatlan ígéreteiket is.

Azt mondták, hogy felújítják a Művelődési Házat. Felújították? Nem. Felújítottuk? Igen. A Buszacsával is szintén ez a helyzet. Meg hogy jégpályát építenek. Mondjuk azt már a '80-as évektől ígérgették. Nem tették meg, mi igen. Belvárosi uszoda lesz. Lett? Nem lett. De most lesz! A nagykörutat bezárják. Szalmaszálat nem tettek keresztbe érte. Pár napja pedig bemutattuk a terveket, ma pedig behozták nekem: meg van az engedély! A Tokaji úti felüljáró! Minden választásnál ez zengett. Történt valami? Semmi. Ezek tények. Ott pedig március a határidő a kiviteli tervnek. Nyugati elkerülő? Azt is megígérték, csak 2009 körül hoztak egy döntést, hogy majd 2025 után foglalkoznak vele. Átadtunk 15 km-t, óriási dolog!

A szociális hátrányokkal élőkre is nagy figyelmet fordítottak a lassan záruló önkormányzati ciklusban – erről már Jászai Menyhért szólt. Az alpolgármester kiemelte, a települési támogatásokat, korábbi nevükön: segélyeket saját forrásból biztosítják Nyíregyházán, köztük 23-féle olyat is, ami nem lenne kötelező. De jelentős fejlesztések valósultak meg a szociális és egészségügyi szférában is, például intézményeket újítottak fel, új rendelőket adtak át, és most épül egy időseknek segítő intézmény.

Komoly létszámbővítéseket hajtottunk végre, nem pedig leépítettünk. 31 új szociális szakembert állítottunk be az óvodai és iskolai szociális munka segítésére. Nagyon fontosnak gondoljuk a korai iskolaelhagyás csökkentése miatt és a felzárkóztatás is rendkívül fontos. 44 pedagógiai asszisztenst alkalmaztunk pluszba az önkormányzati óvodákban. Ez szintén fontos az SNI-s gyerekek segítése miatt, a betegséggel küszködő gyerekek segítése érdekében.

Fontos az innováció, a fejlesztés a kultúra területén is – tette hozzá Nyíregyháza másik alpolgármestere. Dr. Ulrich Attila kiemelte, sorban újultak meg az elmúlt években a kulturális színhelyek, központok, a fejlesztés pedig nem áll meg. Hangsúlyozta: a kulturális negyed is épül-szépül, a megújult Szabadtéri Színpaddal, Benczúr és Bessenyei terekkel és a Kállay Kúria II. üteme is beindult.

Vannak olyan eredmények, amelyek kézzel foghatóak. Nemcsak látogatószám és bevételi emelkedések, nemcsak az Év Múzeuma cím… Gondoljunk bele: olyan kiállítások jöttek ide, amelyeket nem visznek el bárhová az országba. Ezekért szinte verseny van. A Seuso, tavaly a Munkácsy és idén a Szinyei – ezek úgy jönnek Nyíregyházára, hogy komoly anyagi és komoly strukturális háttér kell hozzá. A Szinyei tárlat az elmúlt héten már áttörte a 10 ezret, és most már majdnem 11 ezer környékén van a látogatószám. Ebben a nagy öröm nemcsak az, hogy nyíregyháziak jönnek, hanem az is fontos, hogy mindenhonnan jönnek ide már most, többek között külföldről is.

Dr. Ulrich Attila hozzátette, az elmúlt években a külkapcsolatokra, a partner- és testvértelepülési kapcsolatokra is nagy figyelmet fordítottak. Az alpolgármester kiemelte: valamennyi korosztály képviselőivel megtalálták a közös hangot, tartják a kapcsolatot a szépkorúakkal, jól működik az Idősügyi Tanács és az Ifjúsági Kerekasztal is rendszeresen ülésezik. De fontos, hogy a civilekkel is erős az együttműködés és sok színes nagyrendezvénye van Nyíregyházának.

Kapcsolódó galéria

A 2014-2019-es önkormányzati ciklus eredményei