Erről még a Nyírerdő sem álmodott – A faültetés megmozgatta az önkénteseket!
Több mint százan jelentkeztek.

Több mint százan jelentkeztek fát ültetni a Nyírerdő Zrt. felhívására. A cég tavaly a Sóstói út melletti területeken termelte ki a fát, ezek helyére pedig újakat ültettek. Az aszályos ősz miatt sok csemete kiszáradt, ezek pótlását kezdték meg önkéntesek bevonásával. A munkára jelentkezni lehetett.

Volt aki dalra fakadt faültetés közben, mások pedig megtanították a lelkes természetbarátokat, hogyan kell a csemeték gyökérzetét visszavágni annak érdekében, hogy könnyebben megfoganjanak.  A fiatalok közül sokan életükben először ültettek fát, amit nagyon élveztek.

Ez egy új dolog, amit még nem csináltam, és ha már csinálhatok valami jót, akkor ez egy igazán megfelelő alkalom, hogy kipróbáljam.

– mondta el az egyetemista Komjáthy Anna.  Péntek délelőtt tucatnyi lelkes önkéntes fiatal és környezetvédő jelent meg a Sóstói úton, hogy aktív szerepet vállaljon a fenntartó Nyírerdő Zrt. munkájában.

Több mint százan jelentkeztek

Az erdő kezelője tavaly ősszel itt fakitermelést végezett és már fiatal csemetékkel be is ültette a több hektáros területet. Ám mivel aszályos volt az ősz, az apró fák egy része kiszáradt, ezeket igyekeztek újakkal pótolni. Mivel a városlakók közül többen önkéntesen felajánlották a segítségüket a munkálatokhoz, a szakemberek úgy döntöttek akciót hirdetnek. A fületetésre jelentkezni lehetett.

Mivel nagyon sok volt a jelentkező, úgy döntöttünk, hogy egy napot mindenképpen erre szentelünk, amikor is több csemetével, több eszközzel, több kollegával tájékoztatót tartunk, és megmondjuk, hogyan kell egy csemetét elültetni .

fogalmazott Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. erdészeti igazgatója.

Hektáronként 10 ezer csemetét ültet a Nyírerdő a kitermelt fák helyére. Többségében tölgyeket, de mellettük szil, juhar, vadalma, vadkörte, eper, hárs és nyír is került a földbe.