Erősödő pollenfertőzöttség

 

Mi is a pollen?

 

A pollen, azaz a szóródó virágpor rengeteg problémát okoz az allergiásoknak. Most a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte alacsony, de helyette jócskán akad olyan növény, amely kellemetlen tüneteket vált ki. Orrfolyás, szemviszketés vagy -váladékozás, tüsszögés és köhögés, esetleg asztmás jellegű légúti rohamok. Ilyen tüneteknél érdemes gyakran arcot és hajat mosni, ágyneműinket is sűrűbben cserélni, mosni és az éjszakai órákban szellőztetni.

 

Roncsolódó pollenszemek

 

A meteorológiai előrejelzés alapján heves zivatarok kialakulására számíthatunk, ilyenkor a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. De más is okozhat kellemetlenséget a pollenszezonban – tette hozzá a megyei tisztifőorvos. Salzmann Marianna azt mondta, súlyosbító körülmény a szennyezett levegő. Ám a növények tisztítják a levegőt – ezért is érdemes több facsemetét ültetni.

 

Pollenkörkép

 

Most a csalánfélék pollenkoncentrációja közepes, esetenként magas szintet érhet el, az útifű és a kenderfélék virágporának értékei pedig közepes szinten vannak. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a szelídgesztenye, a fenyőfélék pollenkoncentrációja az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma pedig országszerte magas, vagy nagyon magas szintet érhet el.

Dér Vivien
(Fotó: Internet)