Erősödő honvédelem – 400 tartalékos katona vonult be ma a Kossuth térre

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Magyar Honvédség tartalékos rendszerének fejlesztése, melynek eredménye, hogy a honvédség haderejében aktív katonai szervezetként 2018.október elsejével Nyíregyházán megalakult a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred. A katonai hagyományokat megőrizve Magyarország köztársasági elnöke csapatzászlót adományozott az ezred állományának.


Az eseményen részt vett a névadó, Vattay Antal altábornagy lánya, Vattay Eleonóra zászlóanya, aki szintén szalagot kötött a csapatzászlóra.

Az a nagy dolog amit az édesapám csinált, és amennyire ő szerette a katonákat, és a katonák őt. Tudták, hogy minden egyes személy meg van becsülve, ez egy nagyon nagy érzés, és én nagyon büszke vagyok, hogy itt lehetek újra Nyíregyházán, és érezni tudom ezt a szellemet.

A csapatzászló megáldása után az új katonai szervezet 140 tartalékosa tett esküt a haza védelmére.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Olyan állampolgárok álltak a sorokban, akik a mindennapi civil életben egyetemisták, főiskolások, vagy főállású dolgozók, de emellett vállalták a haza szolgálatát is. Az eseményen köszöntőbeszédet mondott Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Magyarország embereinek biztonságát szolgáljuk, hogy ebben a hazában magyarként élhessünk, és magyarként dolgozhassunk. Mondom, hogy dolgozhassunk, mert Önök mint tartalékos katonák, a munka az iskola mellett vállalták ezt a küldetést. Elismerés és köszönet érte. Elismerés és köszönet azért az áldozatos többlet munkáért és vállalásért, amellyel vállalták, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságát szolgálják. Felemelő érzés látni azt, hogy Magyarországon egyre többen vannak olyanok, akik ezt fontosnak tartják.

A 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred megalakulásának alkalmából tartott ünnepséget követően Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Horváth András ezredparancsnok koszorút helyeztek el a Hősök temetőjében az I. Világháborús emlékműnél.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, hogy nagyon nagy megtiszteltetés Nyíregyházának.

Több szempontból is fontos esemény volt egyrészt a honvédség életében, megalakult az első tartalékos ezred. Másrészt Nyíregyháza életében is komoly katonai hagyományokkal a huszárságig visszamenő hagyományokkal rendelkezik, és örülök, hogy az első tartalékos ezred Nyíregyházán alakult meg. Itt tették le az esküt, itt volt miniszter úr, a honvédelem vezetője aki a város szülöttje is, és annak is, hogy a Vattay Antal nevét vette fel ez a tartalékos ezred. Kijöttünk ide a hősök temetőjébe is, tiszteletét tette a megalakult tartalékos ezred, miniszter úr, és vezérkari főnökúr is, én pedig szerettem volna bemutatni a honvédség vezetőinek, hogy hogyan ápoljuk ezt a temetőt.

A koszorúzás után a katonai vezetők megismerkedtek a Nyíregyházi Hősök temetőjével.

 

Horváth Kíra