Erősödik a duális képzés

A kereskedelmi és iparkamara már korábban is fontos szerepet vállalt a hazai szakképzés fejlesztésében. Idei céljuk a duális képzés kiszélesítése, újabb gazdálkodó szervezetek bevonása az oktatásba, és a tanulószerződések számának növelése. A tanulószerződések során a diákok a szakmájuk gyakorlati fogásait nem az iskolai tanműhelyben, hanem valós munkakörülmények között sajátíthatják el a gazdálkodó szervezetnél. Az ott töltött idő munkaviszonynak számít, és átlagosan havi 20 ezer forintos fizetéssel is jár.

2700 TANULÓSZERZŐDÉS KÖZEL 500 KÉPZŐHELYEN

Kajdy József, a megyei kereskedelmi és iparkamara vezető tanácsadója elmondta, ebben a tanévben 2700 diák közel 500 képzőhelyen sajátíthatja el a választott szakmát tanulószerződés keretében. A tanulószerződések számát három éven belül 4000 főre szeretnék növelni.

KAMARAI GARANCIAVÁLLALÁS

A hazai szakképzési rendszer fejlesztésének meghatározó lépése a kamarai garanciavállalás rendszerének bevezetése, amely kiszélesíti a duális képzést. A júliusban hatályba lépő törvénymódosítás szerint amennyiben a területileg illetékes kamara megfelelő képzőhelyet tud biztosítani, akkor a tanuló gyakorlati képzése kizárólag ennek keretében szervezhető meg. A kamarai garanciavállalás rendszere jelentős mértékben elősegíti, hogy a tanulók minél hamarabb vállalati környezetben, munkafolyamatba ágyazva sajátítsák el a választott szakmát.

Szoboszlai Tibor