Erősítsük szervezetünket!

Az év minden részében, de különösen ősszel és télen kiemelten érdemes testünkkel s lelkünkkel foglalkozni. Sok mozgás, kellő mennyiségű és minőségű alvás, folyadék és megfelelő étrend esetén kevesebb eséllyel fertőződünk meg vírusokkal és kapunk el bakteriális betegségeket. A szakemberek szükségesnek tartják azt, hogy naponta legalább fél kiló idényzöldséget és gyümölcsöt fogyasszon egy felnőtt ember. Ez a feladat nem teljesíthető nehezen, hiszen már három szabolcsi alma megfelel a megadott mennyiségnek. Lényeges, hogy ne külföldi, primőr termékeket válasszunk, hanem mindig olyat, ami az adott évszakban itt is terem, vagy jól eláll. Étrendünket változatossá tehetjük, hiszen a pektinben gazdag almán kívül fogyaszthatunk rost- és C-vitamin-dús savanyú káposztát, lilahagymát, körtét, sütőtököt, sárga- és fehérrépát, brokkolit, antioxidánsokban gazdag, könnyen emészthető céklát, teát pedig készíthetünk hideg áztatással csipkebogyóból, hiszen 400 milligramm C-vitamint tartalmaz belőle 10 deka.

 

Nyersen a legjobb

 

A dietetikus szerint ezeket a nap bármely szakában fogyaszthatjuk. Horváth Judit, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház megbízott vezető dietetikusa szerint a legjobb, ha nyersen esszük meg a zöldségeket és gyümölcsöket, de akinek ezt nem bírja a szervezete, párolja vagy főzze meg. Akkor azonban számolni kell a vitaminveszteséggel, ami hőkezelés esetén 30–40 százalékot jelent.

 

Mesterséges készítmények

 

A vitaminokon kívül a zöldségek és a gyümölcsök a megfelelő bélmozgáshoz szükséges mennyiségű rostot is tartalmazzák.
Mindezeken kívül szervezetünket támogathatjuk különböző vitamin- és nyomelemkészítményekkel, így kevesebb esélyünk van arra, hogy elkapjuk a fertőzéseket.
Dr. Kuncsik Andrea, a SZSZBMK vezető gyógyszerésze azt magyarázta, a C-vitamin szerepe nagyon fontos, de újabb tudományos kutatások szerint a cink is erősíti az immunrendszert. Mindezek mellett a D-vitamin-pótlásra is felhívta a nyíregyházi szakember a figyelmet.

 

Kérdezzük meg kezelőorvosunkat!

 

Az ajánlások szerint a felnőtteknek naponta 2000 nemzetközi egység D-vitaminra van szükségük, de a biztonság érdekében az adagokról mindenki tájékozódjon háziorvosánál. A szakember szerint célszerű multivitaminnal is védekezni. Egyes készítmények külön állnak a gyerekek, a felnőttek és az időskorúak rendelkezésére. Ezekbe a gyártók annyi hatóanyagot tettek, amennyire az adott korosztálynak szüksége van. Ezekből a multivitaminokból nagyon sok áll az egészségüket megóvni kívánók rendelkezésére, amelyekből a vevők a patikákban a szakemberek segítségével választhatnak.

M. E.

(Fotó: internet)