Érettségi - A központi magyar nyelv- és irodalom írásbelivel kezdődtek a vizsgák
Fotó: Szarka Lajos

Országszerte megírták a központi magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségit a diákok. A Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban 136-an végeznek idén. Az utolsó félévben célzottan készültek a vizsgákra, próba írásbeli és szóbeli érettségin tesztelték tudásukat, szembesültek az erősségeikkel és gyengeségeikkel. Az idei évben utoljára érettségiznek a 2012-es Nemzeti Alaptanterv alapján.

Az aulában várakoztak a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium végzősei, akik középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgát tettek hétfő reggel. A diákok közül sokan felkészültek a nagy megmérettetésre, ezt az eddigi eredményeik is bizonyítják. Az osztályozó konferencián kiderült: a nyelvi előkészítős osztályban 27 diák szerzett kitűnő bizonyítványt, a többi osztályban is legalább 10–12 tanuló ért el ilyen eredményt. Emellett a nyelvvizsgák száma is igen magas.

„Igazából egy minimális izgulást érzek. Úgy gondolom, hogy nem kell ezt túlgondolni, hiszen a 4 év alatt arra készültünk, hogy ezt az érettségit megírjuk. Szerintem a folyamatos tanulás hozzásegít ahhoz, hogy sikeres érettségit tegyek, úgyhogy remélem, sikerülni fog” – mondta Czuczor Ramóna, az egyik diák.

Célzott készülés a vizsgákra

136 végzős érettségizik a Zrínyiben. Hétfőn 125-en írták meg a középszintű magyar érettségit, további 11 tanuló emelt szintű vizsgát tett. Az igazgató elmondta, az utolsó félévben célzottan készültek a számonkérésre. Emellett fakultációs órákon emelt óraszámban tanulták a választott tárgyat.

Mi azt mindig javasoljuk, hogy az érettségi írásbelik előtt nagyon jó lenne a gyerekeknek egy tiszta hét a felkészülési időre, hiszen az utolsó tanítási nap csütörtökön volt. Nagyon kevés így az idő az elmélyülésre és a rendszerezésre, ezért érezzük mi tényleg nagy kötelességünknek, hogy már a második félévben rendszeresen érettségi témakörökből próbaérettségit tegyenek. A nagy tárgyakból átesnek ilyen megmérettetésen, így szembesülnek az adott teljesítménnyel, hogy hol kell erősíteni, hol kell jobban belehúzni, tehát mi is és a gyerekek is igyekeztünk mindent megtenni a sikeres érettségi érdekében” – tájékoztatott Huszárné Kádár Ibolya igazgató.

New Yorkból Nyíregyházára

Volt olyan diák, aki nagyon messziről, egyenesen New Yorkból érkezett Nyíregyházára, hogy letegye az érettségit. Márka Árpád Amerikában született, de szülei magyarok, akik nagyon fontosnak találják, hogy a fiuk ismerje a magyar nyelvet, a magyar kultúrát. Árpád magántanulói státuszban van, sikeresen szerepelt az osztályozó vizsgákon, teljes érettségit tesz. Azt mondta, minden nyarat Magyarországon tölt, hosszabb távon tervez itt.

„Tudom, hogy ez egy amerikaitól kicsit furcsa lehet, de külföldi szemmel nézve jó a magyarság, jó itt lenni. Itt szeretném leélni az életemet, olyan sok jó dolog van itt… hihetetlen.”

Az idei évben utoljára érettségiznek a 2012-es Nemzeti Alaptanterv alapján. A 2022-es újítás során a feladatsorokban, illetve a pontszámításban is lesz majd változás. Az új mintafeladatok az Oktatási Hivatal oldalán már elérhetők.

Kapcsolódó galéria

Érettségi 2023 - Zrínyi Ilona Gimnázium