Eredményes évet zárt tavaly a Vöröskereszt

Új kihívásokat állított a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének munkatársai elé a 2015-ös év. Az egyik kiemelt fontosságú feladat a véradás szervezése volt. Bár a megyében mindig sikerül összegyűjteni a kiegyensúlyozott betegellátáshoz szükséges vérmennyiséget, a Vöröskereszt szabolcsi szervezete véradásain 2014-ben 1700 egységgel elmaradt a tervezett begyűjtött vérmennyiségtől, a jó szervezőmunkának köszönhetően tavaly viszont már csak 700 egységgel volt kevesebb a vér a tervezésnél.

 

A MIGRÁNSOK ELLÁTÁSÁT IS SEGÍTETTÉK

 

A humanitárius szervezet munkatársai számára 2015-ben új kihívás volt a migránshelyzet kezelése is.

További képekért kattintson a fotóra!

– Röszkén két turnusban teljesítettünk szolgálatot, Hegyeshalomnál egyben – mondta Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. – Röszkén volt a munka neheze, ott elsősegélynyújtást, egészségügyi ellátást kellett biztosítani, emellett a gyermekeknek foglalkozásokat tartottunk, rajzokat készíttettünk velük, hogy a feszültségeiket csökkentsük. A felnőtteknek pszichológiai segítséget nyújtottunk, angolul beszélő önkénteseket vittünk magunkkal, akik lelki segélyt is tudtak nyújtani azoknak, akik ezt igényelték.

 

TAKARÉKOS, DE SIKERES ÉV

 

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete Nyíregyházán tartotta éves megyei közgyűlését. A rendezvényen azt mondták: a humanitárius szervezet a megyében 2015-ben takarékos évet zárt, de mérlegük pozitív. A segélyezés az elmúlt évben is eredményes volt. 2015-ben az Amerika Ház Alapítvány által nyújtott, mintegy 37 millió forint értékű támogatásból 13 beregi kistelepülésen heti két alkalommal tejet és kenyeret osztottak a nagycsaládosoknak és az alacsony jövedelemből élőknek. Emellett sikeres volt a karácsony előtti Adományexpressz is, amelynek köszönhetően 800 családnak tudtak ünnepi csomagot biztosítani. A Vöröskereszt megyei szervezete sikeresen vette ki a részét a felnőttképzésből is. Gépjárművezetők számára elsősegélynyújtó tanfolyamokat szerveztek, egészségügyi területen dolgozók számára pedig professzionális elsősegélynyújtó képzést tartottak, amely ahhoz nyújtott ismereteket, mi a teendő addig, amíg a szakszerű orvosi segítség a helyszínre ér.

F. A.