Erdélyi emlékek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatán nyert 550 ezer forint keretösszegben lehetőségük volt a külhoni magyarokkal való kapcsolatok bővítésére. A program keretében ellátogattak Kolozsvárra, ahol megtekintették a Fő téren található Mátyás Emlékművet, a Szent Mihály-templomot, valamint a Mátyás szülőházát. A kedvező időjárásnak köszönhetően a gyerekek gyalogtúrát tettek a Tordai-hasadék meredek hegyi útjain. Felkeresték Benedek Elek Emlékházát – a „Mari” lakot –, ahol megkoszorúzták a névadó szobáját, és emlékfát ültettek egykori kertjébe. Ezt követően a diákok virágültetéssel tisztelegtek a nagy meseíró sírjánál. A kirándulás alkalmával a Csíksomlyói Kegytemplomba is eljutottak. A pályázat fő célkitűzését teljesítve adományokkal kedveskedtek a Böjte Csaba által létrehozott gyergyóalfalvi Domokos Kázmér napközi otthon 26 kis apróságának, valamint a gyergyószentmiklósi Szent Anna bentlakásos gyermekotthon lakóinak. Közös játékokkal és kézműves foglalkozással tették emlékezetesebbé a megható találkozást.

Csodálatos hegyvidéken vezetett az út a Gyilkos-tó és a Békás-szoros tájain keresztül. A parajdi sóbányában megismerkedhettek a bányászat történetével, kézi eszközeivel; a bátrabbak kipróbálhatták a bányaterem földalatti kalandparkját.
Farkaslakán megkoszorúzták Tamási Áron sírját. Gyergyóditrón lenyűgöző látványban volt részük a neogótikus stílusban épült római katolikus templom láttán.
Utolsó állomásként a marosvécsi Kemény-kastélyt keresték fel, ahol az épület helyiségeit körbejárva egy letűnt kor világába képzelhették magukat. A kastélyparkban koszorúkat helyeztek el Wass Albert és Kemény János írók sírjánál.

Valamennyien életre szóló élményekkel tértek haza Erdélyből.
Köszönetemet fejezem ki a program szervezőinek, a lelkes és segítőkész szülőknek, valamint az önzetlen támogatóinknak.

Gajdosné Májer Zita
intézményvezető