Épülni fog az intermodális csomópont
A szűkszavú híradásokkal és kommentárokkal ellentétben nincs veszélyben a nyíregyházi intermodális csomópont építése. A vasútállomáshoz és környékéhez kapcsolódó állami beruházás közbeszerzési eljárásában a korrektség jegyében időeltolódás várható, ám ennek semmi köze a beruházás megvalósulásához. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 21-ei számában.)

A napokban megjelent a hír, mely szerint indoklás nélkül, az ajánlattételi határidő (szeptember 19.) lejárta előtt visszavonta a nyíregyházi vasútállomás felújításának tervezésére kiírt tendert a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. Ebből kiindulva több felületen megkérdőjelezték – vagy feltételes módban, múlt időben fogalmazva sugallták – a projekt megvalósulásának elmaradását.

 

Az esélyegyenlőség jegyében

 

A témában kíváncsiak voltunk a háttérinformációkra, mivel azokról nem lehetett olvasni, így közvetlenül megkerestük a NIF Zrt.-t, hogy első kézből értesülhessenek olvasóink a megnyugtató, teljes igazságról.
Karcagi Orsolya kommunikációs igazgató válasza szerint: „Az Ajánlatkérő NIF Zrt. a közbeszerzési eljárás dokumentumait, így az ajánlati felhívást is a Kbt. rendelkezéseivel összhangban készítette el. A közbeszerzési eljárás során előzetes vitarendezési kérelem érkezett be, az észrevételeket a NIF Zrt. megvizsgálta, a kiírás módosítását szükségesnek ítélte és – mint a közpénzekkel felelősen gazdálkodó szervezet – az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva döntött a felhívás visszavonása mellett.

 

Döntés van a forrásról

 

Ugyanakkor a Nyíregyháza Vasútállomáson tervezett fejlesztések továbbra is megvalósítandók, a fejlesztéshez szükséges forrásról a támogatói döntés megszületett, a kereteket biztosító Támogatási Szerződés aláírás alatt van. A visszavont tervezési Ajánlat átdolgozása megtörtént, és az újbóli megjelentetéshez szükséges eljárásrendi folyamat elindult. Ez alapján az új Ajánlati Felhívás újra megjelenhet” – tájékoztatott a NIF Zrt.