SZÉLES ZITA – Zsűrizés, beugrás, bemutatók
VIDOR-zsűrizés, beugrás Szatmárnémetiben, közelgő Carmen-premier és a Hello, Dolly! felújítópróbái a Móricz Zsigmond Színházban; így indult az évad a Domján Edit-díjas Széles Zita számára. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 21-ei számában.)

Nemrég vette át a babát váró Szvrcsek Anita szerepét a Keresztes Attila által rendezett Emilia Galotti című polgári tragédiában, amit társulatunk a romániai Szatmár megyeszékhelyén adott elő szerdán a tízéves Tranzit Feszten, majd októberben, bérletszünetben a szabolcsi teátrumban lesz ismét látható. Mint tudjuk, a beugrás mindig plusz izgalommal jár, de hogyan érintette ez Zitát? Először erről kérdeztem.

 

ISZONYÚ BOSSZÚT FORRAL

 

– Egy hosszú jelenetsorban szerepelek. Szerencsére elég idő állt rendelkezésemre a szövegtanulásra, s az előadás előtt természetesen több próbánk is volt – nyilatkozta lapunknak. – Orsina grófnőt játszom a darabban, aki a herceg szeretője volt egykor, de a férfi már mást szeret. Vele nem találkozom hosszú ideig, másoktól értesülök a fejleményekről, s iszonyú bosszút forralok... Közben javában folynak A név: Carmen című szerelmi dráma próbái. Ez nem operaelőadás, hanem Mérimée kisregénye nyomán készített egy szövegkönyvet Sediánszky Nóra, a színház művészeti tanácsadója, akivel sokat dolgoztunk már együtt, hiszen jó néhány előadás dramaturgja volt. Ez lesz teátrumunkban az első rendezése. Kosik Anita alakítja Carment, s mellette hárman vagyunk nők, akik több szerepet is betöltünk: párkák, cigánylányok, csempészlányok vagyunk. Izgalmas lesz; remélem, a nézők fogják majd szeretni.


Mint elmondta, nem az opera zenéje csendül majd fel, hanem olyan remek hangú énekesek, mint Kosik Anita és Munkácsi Anita spanyol népdalokat és más különböző stílusú számokat adnak elő Zitáékkal együtt. Mozgás, tánc, ének, próza egyaránt lesz az előadásban. A koreográfiát Ladányi Andrea, Túri Lajos Péter, valamint a flamenco specialistája, Lippai Andrea készítették. Játszik még Zita a Hello, Dolly! című musicalben is, ami olyan népszerű a közönség körében, hogy bérleten kívül többször előadják. Maga is mindig csodálattal figyeli Horváth Margit kiváló alakítását.

 

 

IZGALMAS ÉVAD

 

Az évad folytatása is nagyon izgalmas lesz számomra, hiszen november végén mutatjuk be az Illatszertár című darabot Mohácsi János rendezésében – mesélte örömmel. – Még soha nem dolgoztam vele, pedig nagyon szeretem az általa készített előadásokat. A következő premierem a Krúdy Kamarában lesz, az Asszony asszonynak farkasa, amit Koltai M. Gábor rendez. Sok közös munkánk volt már, például a Tigris és hiéna, az Énekes madár, a Top Dogs, az Amalfi hercegnő. A Rózsák háborújában fogok még dolgozni Végh Zsolttal, aki először rendez Nyíregyházán, s nagyon kíváncsian várom. Sok-sok tapasztalatot gyűjtöttem a VIDOR Fesztivál idején, amikor a zsűri egyik tagja voltam. Az egymással folytatott beszélgetések is tanulságosak voltak, hiszen megtudhattam, a nézők hogyan vélekednek bizonyos dolgokról. Ha az ország különböző pontjaira nem is tudok eljutni előadásokat nézni, az ide elhozottakat mindig örömmel látogatom, hiszen rengeteget tanulhatok ezekből.

(Szerző: Sz. Kántor Éva)