Épül az Andok világa a Nyíregyházi Állatparkban

A „Fenntartható és komplex szolgáltatásfejlesztés Sóstón” elnevezésű projekt részeként közel 200 millió forintból hamarosan elkészül a Nyíregyházi Állatparkban az Andok világát bemutató beruházás. Az Európában is egyedülálló projekt ötvözi a kalandpark és az állatkert nyújtotta szolgáltatásokat. Központi eleme egy stilizált inka templom, inka, illetve azték motívumokkal. A tervek között szerepel egy minikiállítás is, amely bemutatja a Dél-Amerikában élő bennszülöttek múltját, jelenét. Ezt körbeveszi majd sok-sok érdekes és különleges állat – emelte ki Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

 

Kalandpark az állatkertben

 

A rendkívül sokrétű projekt közel két hektáron mutatja be a dél-amerikai életközösséget. Az állatokat úgy helyezik majd el, hogy fentről is jól láthatók legyenek. Igazi unikum a társas kifutók kialakítása, amellyel reprodukálják az állatok valós életterét és életközösségeit, így együtt tekinthetik majd meg a látogatók például a tapírt és a kapibarát, valamint a jaguárt. Utóbbi kifutója egy speciális üvegalagút lesz, ahol testközelből figyelhetjük majd meg a nagymacskát. Csak itt lesz látható az egész országban az Andok fennsíkjain élő lámafélék családjának valamennyi tagja, a vikunya, az alpaka, a láma és a guanakó. Valamennyiüket meg is lehet majd simogatni.

Látványosnak ígérkezik az ormányosmedve-erdő, valamint a pampát bemutató világ is. A teljesen biztonságos kalandpark, bátorság és ügyesség függvényében fokozza majd az élményt. A tervezők itt is az Andok világához igazítva álmodták meg a kalandfaktorokat. Így a keskeny függőhídtól kezdve, a pallón át sok mindent kipróbálhatnak majd az izgalmat keresők.

A Nyíregyházi Állatparkban 5000 állatot tartanak 35 hektáron. Gondozásukat megkönnyítendő a beruházás része egy modern takarmánykonyha és az ahhoz tartozó hűtőház is. A projekt várhatóan még idén befejeződik.

Piszár Tünde

(Fotó: Kohut Árpád)