Épül a Szindbád: várhatóan 2020 év végére készül el Nyíregyháza új turisztikai attrakciója
Fotó: Szarka Lajos

A beruházás felénél tart jelenleg az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon mintegy 756 millió forintos felújítása. Ez is része annak a több mint négymilliárd forintos beruházáscsomagnak, amelynek köszönhetően létrejött Nyíregyháza Kulturális Negyede a belvárosban. Egyedülálló 3D-s mozi, interaktív látogatótér, étterem, kávézó és egy pódiumszínpad is lesz a felújított épületben, ami a Szindbád nevet viseli majd.

A városvezetés még 2011-ben kezdett el foglalkozni a Kállay Gyűjtemény áthelyezésével – Nyíregyháza polgármestere azért idézte fel ezt a dátumot a pénteki sajtótájékoztatón, mert ekkor indult a Kulturális Negyed kialakítása a belvárosban. Az elmúlt években több mint négymilliárd forintot fordítottak különböző forrásokból, különböző beruházásokra, ennek köszönhetően újult meg többek között a Kállay-ház, a Rózsakert Szabadtéri Színpad, illetve az itt található parkok is. A korszerűsítés folyamatos annak érdekében, hogy a városba érkező turisták ne csak Sóstón, hanem a belvárosban is minél több időt tudjanak eltölteni.

„Már van egy nyertes pályázatunk a Jósa András Múzeumnak, ott is egy fejlesztési csomag újabb elemére. Én azt gondolom, hogy ezekkel így együtt november végén már teljesen látható lesz, hogy ez valóban egy kulturális negyed” – közölte dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Év végére kész a Szindbád

A színház épülete mellett folyamatosan dolgoznak az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon felújításán, a munka jelenleg a felénél tart. Az épület új funkciókat és nevet is kap, a jövőben a Szindbád nevet viseli majd. Itt három főattrakciót is kialakítanak, elsősorban egy 3D-s mozit, ahol színháztörténeti korokat ismerhetnek meg a vendégek, a másik egy greenbox-szal kiegészített virtuális öltöztetőtükör, ahol különleges helyszíneken és ruhákban fotózkodhatnak a látogatók, valamint egy VR-szemüveg segítségével egy színházi jelenetben találhatják magukat az érdeklődők.  Ezek mellett egy 80 fős pódiumszínpad, egy 123 fős rendezvényterem, bisztró és kétszintes kávéház is lesz az épületben.

„Mindenképp olyanban gondolkodtunk, hogy mivel a Kulturális Negyed kellős közepén vagyunk, egy olyan dolgot találjunk ki, ami a turistáknak is érdekes lehet, de nem a hagyományos, megszokott múzeumi dolog, hanem valami modernebb és izgalmasabb. Ezek a dolgok, ahogy gondolkodtunk, jöttek egymás után” – tette hozzá Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója.

Nemcsak az épületek és a szolgáltatások újulnak meg a belvárosi Kulturális Negyedben, az infrastrukturális fejlesztések is folyamatosak. A Benczúr és Bessenyei terek körüli parkok és úthálózat korszerűsítésén jelenleg is dolgoznak a szakemberek.

Kapcsolódó galéria

Helyszíni szemle - Színdbád 20200828