„Építő-mesterképző” Nyíregyházán

– A magyar építési szakember társadalom lassan kezd kiöregedni. Évről évre kevesebben választják hivatásuknak az építőipart, közben a fiatal szakemberek közül egyre többen próbálnak szerencsét külföldön. Mindennek a következménye a már érezhető szakemberhiány, ami hosszabb távon kritikussá válhat – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnökségi tagja.

A Mapei Kft. szakmai véleménye szerint a probléma oka, hogy az építőipari szakemberek munkája sem erkölcsileg, sem anyagilag nincs megfelelően elismerve, hogy vonzóvá váljon a fiatalok számára. Ráadásul a például szolgáló szakemberek nagy része elfáradt, kiégett, belefáradt a mindennapos küzdelembe, hogy a munkát olyan áron szerezze meg, amivel a családja életminőségét szinten tudja tartani, de a munkájára is büszke lehessen. Pedig a jó szakemberek megérdemelnék az elismerést, hiszen maradandót alkotnak: ők teremtették a minket körülvevő épített környezetünket.

A Mapei Kft. – válaszul e társadalmi problémára – szakemberképzési programot indított, melynek keretében építőipari szakemberek számára tart szakmai és vállalkozási ismereti képzéseket országszerte, mellyel versenyképesebbé tehetik a vállalkozásukat. A képzéssorozat nyíregyházi állomásán helyi burkoló szakemberek ismerkedhetnek az új, korszerű módszerek, technológiák és anyagok használatával a MART Mester Centrum telephelyén. A tervek szerint a program keretében még két alkalommal lesz képzés ebben az évben Nyíregyházán.