Építészeti nívódíjat kapott a város!

Veres István az egyik legrangosabb hazai, szakmai elismerést vette át a közelmúltban az úgynevezett Belvárosi Sétálóterek pályaműért. Nyíregyháza azért kapta a különdíjat, mert az elmúlt években, évtizedekben sikerült kiszorítani a gépkocsi forgalmat, a legszűkebb belvárosból. Ezzel egybefüggő sétálóutcák és sétálóterek jöttek létre.

Az Országzászló Tér, a Zrínyi Ilona utca, a Bethlen Gábor utca eleje, a Kossuth tér, a Dózsa György út egy jelentős szakasza, a Hősök tere, az Október 23-a tér és a megújult Szabadság tér. Itt alakult ki az a sétáló övezet, ahol nyugodtan lehet kávézni, sétálni, kirakatokat nézelődni, vagy éppen kulturális programokat szervezni Nyíregyházán. A szakma ezek együttesét tartotta nívódíjra érdemesnek.

Veres István, a Nyíregyháza Polgármesteri Hivatal városi főépítésze elmondta: Egészen más volt 20 évvel ezelőtt a Kossuth tér, a Zrínyi Ilona utca, vagy a  Dózsa György utca is, mint most, hiszen már nem terheli akkora nagy gépjárműforgalom.

Az építészeti, urbanisztikai, településfejlesztési szempontból jelentős díj azért is különösen értékes, mert számos település versengett érte. Többek között az a Tihany, ahol kiemelkedően jelentős az idegenforgalom és az utóbbi években egy komplex felújítási programot hajtott végre az önkormányzat.

Z. Pintye Zsolt