EP-választás – Nem mindenki ugyanott szavaz, ahol tavaly tavasszal

EP-választás – Nem mindenki ugyanott szavaz, ahol tavaly tavasszal
Fotó: MTI

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol a tavalyi országgyűlési voksoláson, néhány esetben azonban máshol kell voksolni.

A választónak célszerű indulás előtt ellenőriznie a választási irodától kapott tájékoztatón, hogy melyik szavazókörbe várják.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint nyolccal kevesebb szavazókör van az EP-választáson, mint a tavalyi országgyűlésin: akkor 10 285 magyarországi szavazókör volt, most 10 277.

Ennek az az oka, hogy a jegyzőknek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a települési lakosságszám alakulását, és ha változást vagy jelentős eltérést tapasztalnak, és az egyes szavazókörhöz tartozók száma átlépi az 1500-at (például azért, mert egy új lakópark épült), módosítania kell a szavazókörök határát. Ezt a munkát minden év januárjában el kell végezniük.

Előfordulhat az is, hogy a szavazóhelyiségeket áthelyezik, ha a korábbi szavazókör már nem alkalmas a szavazás lebonyolítására, például bezárt az iskola, ahol a szavazókör volt.

 

Forrás: MTI