Enyhébb kényszerintézkedést rendeltek el az emberölés kísérletével vádolt férfivel szemben

A vádirat szerint 2015. február 25-én élettársát súlyosan bántalmazta a vádlott, melynek következtében a sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A törvényszék 2018. március 20-án megszüntette a vádlott előzetes letartóztatását, mivel képviselő-jelöltként indult az országgyűlési választáson, és az eljárás a vádlott mentelmi joga miatt nem volt folytatható vele szemben. A választások után a büntetőeljárás újra indult, és 2018. május 28-án ismét elrendelte a bíróság a vádlott letartóztatását.
A 2018. november 28-án megtartott tárgyaláson a vádlott és védője óvadék ellenében indítványozta a letartóztatás megszüntetését. A bíróság az indítványnak helyt adott. A bűnügyi felügyelet keretében a vádlott nem hagyhatja el lakóhelyének közigazgatási területét.

A törvényszék álláspontja szerint a bűnügyi felügyelet, a távoltartás és a nyomkövető eszköz egyidejű alkalmazásának elrendelésével a kényszerintézkedési célok elérhetők. Figyelembe vette a törvényszék azt a tényt is, hogy a vádlott több, mint három és fél évet töltött letartóztatásban, magasabb összegű óvadékot ajánlott fel, és már nem áll fenn a bizonyítás meghiúsításának veszélye.

A végzés nem végleges, az ügyész fellebbezést jelentett be.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék