Energiatámogatási programmal segíti a kormány a vállalkozásokat
Energiatámogatási programmal segíti a kormány a vállalkozásokat
Itthon több száz kis és közepes vállalkozás nyújtotta már be igényét eddig a kormány energiatámogatási programjára. A kormány célja, hogy rezsitámogatást nyújtson a vállalatoknak, ezzel védve a munkahelyeket. A programra december közepéig lehet jelentkezni – számoltak be róla az M1 Híradóban

Szentirályi Alexandra kormányszóvivő egy szerencsi cukrászüzemben tett látogatást. Az üzem kemencéje valóságos áramfaló, egyszerre majdnem negyven háztartási méretű tepsi fér bele, és naponta 6-8 órán át üzemel. Részben emiatt szinte megfizethetetlenné vált a kft áramszámlája.

„Tavalyi számokat tudok, négy – ötszázezer körül volt a villanyszámlánk, most másfélmillió felett, tehát háromszorosára ment fel az elektromos energia ára, a gázár, az még súlyosabb, nyolcszoros áron vettük a gázt múlt hónapban” – mondta el Halász Tibor, a Halász Cukrász- és Sütőipari Kft. ügyvezetője.

A kormány segítsége nélkül a családi vállalkozás alig tudná kifizetni a rezsit: vagy dolgozóktól kellene megválnia, vagy emelnie kellene az árain, ezért pályáztak az állami mentőprogramra.

Eddig több száz igény érkezett energiatámogatásra: Pest és Bács-Kiskun megye után Borsod-Abaúj-Zemplénből érkezett eddig a legtöbb igény. A térség országgyűlési képviselője szerint nagyon sok vállalkozás érintett.

„Nagyon fontos a feldolgozóipar, 2022 első félévében egyébként több mint hét százalékkal volt nagyobb a gazdasági növekedés, mint a tavalyi évben, és  gyakorlatilag a magyar GDP-ben több mint 19 százalék a magyar ipar szerepe, amiből a feldolgozóipar több mint 17 százalék. A mi megyénken belül körülbelül 3500, több mint 3500 vállalkozásról tudunk beszélni, amely a feldolgozóiparon belül helyezkedik el” – mondta el Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője

A nagy energiaigényű, feldolgozóipari kis -és közepes vállalkozók rezsitámogatását célzó kormányzati program célja éppen az, hogy a hazai munkavállalók jelentős hányadát foglalkoztató szektor életben tudjon maradni a dolgozók elbocsátása nélkül.

A programban való részvétel egyik feltétele, hogy a cégek megtartsák a munkavállalók kilencven százalékát – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő közölte:

a programra december közepéig lehet regisztrálni, ezt követően pedig 26-ig lehet benyújtani az igénylést.

„Azt várjuk, hogy nagyon sikeres lesz a program, hiszen sajnos szükség van rá. Sajnos olyan szankciós felárat kell az energiáért fizetni, ami egy bármilyen prudensen és bármennyire jól működő vállalkozás esetében is szinte kigazdálkodhatatlan mértéket ölt”– fogalmazott a kormányszóvivő.

A programra százmilliárd forintot fordít a kormány.

 

hirado.hu