Energiakövet Nyíregyházán – Bevetésen a Krúdy Gyula Gimnázium tanulói

A MEKH a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára kiírt Energiakövetek pályázatán idén 4 egyetemista nyerte el az Energiakövet 2017 címet, a hozzá járó ösztöndíjat, valamint a lehetőséget, hogy „szupertanárként" az oktatásban is kipróbálhassa magát, ezáltal az egész ország megismerhesse.

„LÉGY RÉSZE TE IS AZ ENERGIAFORRADALOMNAK!"

Csontos Csaba Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Geográfus, Környezet- és Tájkutató szakirány hallgatója „Légy része TE is az energiaforradalomnak! " című óratervével látogatott el a Krúdy Gyula Gimnázium 9. és 10. osztályos tanulóihoz.

Fedezd fel! Ismerd meg! Használd jól!

– Csaba előadásának mottójára építette az óra tematikáját is: elsőként alapvető logikai láncokat vázolt fel a diákoknak azt elemezve, miért és mennyire fontos az energiával foglalkozni, vagy, hogy milyen globális környezeti problémákat okoz az "energiaéhség".

Ezt követően az energiaforradalom termelési és fogyasztási oldalát járta körül, végül egy asszociációs játék segítségével mozgatta meg a diákok fantáziáját az órán elhangzott információk és kivetített képek segítségével.

Az egyes részek közötti vetélkedő kérdések megválaszolásával nagyfokú érdeklődésről és tájékozottságról tettek tanúbizonyságot a tanulók.Osztályfőnökeként szeptemberben értesültem arról, hogy az osztályom tanulói már nyáron összefogtak egy közös ügy érdekében, mivel rendhagyó fizika órát szerettek volna látni. Kezdeményezésüket az internetes szavazáson siker koronázta. Az óra érdekes, vidám és tanulságos volt, és mivel rengeteg hasznos ajándékot is kaptak, ezért mindenképpen különleges és emlékezetes volt számukra. Az órán elhangzottak megragadták őket, ezért meg is jegyezték azokat. Ehhez nagyban hozzájárult Csaba fiatal, lelkes, megnyerő személyisége és előadásmódja, valamint a játékos vetélkedő feladatok. Az óra sikerességét mutatja, hogy egy ezt követő alkalommal, amikor bementünk a terembe, a sötétítő függönyök be voltak húzva, mert besütött a nap az ablakon, és az összes lámpa fel volt kapcsolva. Ők mondták, hogy inkább húzzuk el a függönyöket és kapcsoljuk le a lámpákat! Legyünk energiatudatosak!

– mesélte elégedetten Varga Szilveszter osztályfőnök.

„SZUPERHŐSÖKET A MAGYAR OKTATÁSBA!"

Társadalmi felelősségvállalási programunk hangsúlyos eleme a fogyasztók energiatudatos szemléletének formálása. A fiatalok motiválását célzó, a személyes lépésekre ösztönző edukációs programunk célja egyrészről a legjobb oktatási tartalomfejlesztés volt, másrészről olyan tanárszemélyiségek megtalálása, akik Energiakövetként egy ország szupertanárai lehetnek. Olyan tehetséges szupertanár-jelölteket kerestünk és találtunk, akik élményszerűen, új szemszögből beszélnek a témáról, és ehhez a saját ötleteiken alapuló interaktív tananyagot is kidolgozták.

– fogalmazta meg a program lényegét Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője.

 

Az Energiakövetek munkásságát és szuperóráik állomásait a program weboldalán és közösségi felületein keresztül az egész ország nyomon követheti!

 

A pályázat részletei és további hírek a www.energiakovetek.hu honlapon.