Energetikai fejlesztés

 

A nyertes projekt nyitókonferenciáján elhangzott, Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40 százaléka épületekben történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük. Ehhez nyújt segítséget a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program. Az energetikai hatékonyság fokozásának és az energiatakarékosságnak a szükségességét alátámasztja, hogy a statisztikai adatok szerint a hazai energiaigényesség egységnyi GDP előállítására vetítve valutaparitáson mérve, több mint háromszor, vásárlóerő-paritáson mérve pedig mintegy másfélszer magasabb, mint a fejlett EU tagállamokban.

További képekért kattintson a fotóra!

A Kormányhivatal épületállományában jelentős mennyiségű ingatlan van, amelyek energetikai fejlesztése igen indokolttá vált. A projekt által biztosított anyagi támogatás jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a kiválasztott épületek fejlesztése megtörténjen, ezáltal pedig a felhasznált energiamennyiség kedvezően csökkenjen.

 

21 INGATLANT KORSZERŰSÍTENEK

 

Bogáti János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, a közel 1 milliárd forintból 21 ingatlant tudnak korszerűsíteni hőszigeteléssel és nyílászárócserével, napelemes rendszer kiépítésével, valamint gépészeti munkákkal. Az épületek jelenlegi állapotára vonatkozó Energetikai Tanúsítványok energetikai minőség szerinti besorolása minden esetben gyenge értéket mutat. A fejlesztések elvégzését követően ezek jelentős mértékben javulni fognak.

Szoboszlai Tibor