Éneklő ifjúság

 

A Nyitnikék Gyermekkar előadásával kezdődött a 12. Éneklő Ifjúság Megyei Kórustalálkozó. A fiatal énekesek seregszemléje Kodály Zoltán munkásságának köszönhetően indult el még az 1930-as években. A nyolcvanas évek végéig minden évben kórustalálkozón vettek részt a zenekedvelő diákok, majd szünet következett. 2005-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében újraszervezték a mozgalmat, azóta minden évben a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében mérik össze tudásukat a fiatalok. 2017-ben a megyéből 6 iskola, 13 énekkara jelentkezett a találkozóra, így összesen 835 tanuló állt a színpadra.

 

Cél, hogy tovább énekeljenek

 

Szabó Soma, Liszt-díjas karnagy, az esemény főszervezője elmondta, azt gondolja, hogy Kodály szelleméhez hűen nagyon fontos az, hogy az ifjúság újra és újra inspirációt kapjon az együtt éneklésre és a kórusban való munkálkodásra. Hozzátette, ezt a nyíregyházi rendezvényt az ország más Éneklő Ifjúság találkozóihoz mérten is nagyon jónak tartja, hiszen kiváló a helyszín. A karnagy azt mondta, ide a kórusok örömmel jönnek és valóban élményt jelent a számukra az, hogy a Kodály Teremben énekelhetnek, hiszen nagyon jól szól az, amit csinálnak. Teljesen máshogy szólnak az énekek, mint a saját aulájukban, vagy tornatermükben. Az Éneklő Ifjúságnak az a célja, hogy a gyerekeknek élményt adjon és ösztönözze őket arra, hogy a következő évben is énekkari munkát folytassanak.

 

Minősített produkciók

 

Minden második évben neves szakmai zsűri minősíti a fellépő kórusokat. Ebben az évben dr. Kiss Csaba, a Debreceni Református Egyetem Művészeti Tanészékének docense, a Kodály Kórus karnagya, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Tanészékének vezetője, Ferencziné dr. Ács Ildikó, valamint Démuthné Ferenczi Erzsébet nyugalmazott főiskolai tanár hallgatta meg és minősítette a kórusokat. Arany Diplomában részesült a Nyitnikék Gyermekkar, a Szent Imre Kicsinyek Kórusa, a Glória Kicsinyek Kórusa, az Eötvös Gyermekkar, a Cantemus Fiúkórus, a Napsugár Gyermekkar, a fehérgyarmati Bárdos Lajos Iskola Nagykórusa, a Glória Énekkar, és a Cantemus Gyermekkar. Ezüst diplomát kapott a Szent Imre Gyermekkar. A zsűri elnöke mindezek mellett karnagyi elismerő okleveleket és dicséreteket és különdíjat is adományozott. Az év kórusa a Cantemus Fiúkórus és a Cantemus Gyermekkar lett. Az oklevélátadót követően az összkar az István a király rockopera Felkelt a napunk, és Kocsár Miklós Nemzeti dalával zárta a 12. Éneklő Ifjúság Kórustalálkozót.

ME.