„Énekelj, magyar ifjúság!”  – Kodály-hangverseny 1942-ben

 Az „Éneklõ ifjúság” címû hangversenyt a Kálvineum Leánynevelõ Intézet udvarán tartották meg 1500 tagú kórus részvételével, az ünnepelt Kodály, valamint Bárdos Lajos zeneakadémiai tanár személyes közremûködésével.
A dal magasztos ünnepén a nyíregyházi elemi, polgári és középiskolák kórusai vettek részt. A mûsort maga Bárdos Lajos ismertette, aki közben is több alkalommal szólásra emelkedett, hogy beszéljen a „magyar népdalkutatás és gyûjtés nemzetpolitikai és mûvészeti szenzációjáról, Bartók és különösen Kodály 18.000 darabra emelkedõ õsi magyar dallamgyûjtésének nagy horderejérõl”. A mûsor történeti érdekességû, nyugati mesterek (pl. Palestrina, Mozart, Orlando di Lasso) mûveivel indult annak igazolásául, hogy „a magyar szeme az európai távlatokat is kereste minden idõben”, majd Kodály által gyûjtött népdalok és a mester kórusmûvei hangzottak fel.
Az eseményre így emlékezik Vikár Sándor: „Kodály örömmel jött le, elhozta magával feleségét is és Bárdos Lajost, feleségével együtt. Mindketten vezényeltek összkart, Kodály tanár úr a «Forr a világ»-ot, melyet most is meg kellett ismételni. Kedves epizódja is volt az ünnepség befejezésének. A vendégeket kikísérte az esti vonathoz az éneklõ ifjúság nagy tömege. A vonat ablakából Bárdos tanár úr elvezényelte nekik a «Forr a világ»-ot s az énekkarok lelkesen énekelték az utazó közönség nagy tetszése és tapsvihara közepette.” Kodály néhány héttel késõbb ezúttal is, mint öt évvel ezelõtt, ajándékkal, legújabb pedagógiai mûvével lepte meg a Leánykál­vineum énekkarát.
Képünkön Vikár, Kodály és Bárdos látható a Kálvineum leánykarával.

(Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)