Endometriózis nap Nyíregyházán – Az új sóstói szállodában szervezik a programot!
Fotó: Illusztráció

Idén ismét megszervezi a márciusi endometriózis világhónap alkalmából március 7-én a nyíregyházi napot a helyi klub. Az új sóstói szállodában találkozhatnak a betegek és orvosok, illetve az alternatív gyógyászat képviselői. Az esemény fővédnöke Dr. Adorján Gusztáv szülész-nőgyógyász főorvos, a megyei kórház főigazgatója.

Endometriózis. Nem járvány, mégis félelmetes, hiszen nem ismerjük a kiváltó okot, miközben a 15 és 45 év közötti nők 10 százalékát érinti. Fájdalmas és akár meddőséget is okozó női betegség, melyet komoly műtéttel lehet megállítani. Speciális eszközök és speciális felkészültségű orvosok, több szakmát összefogó team munkája szükséges. Idén második alkalommal rendez a márciusi világhónap idején endometriózis napot a Nyíregyházi Klub.  

Porkoláb Lászlóné, az Együtt Könnyebb Női Egészségért Alapítvány projektvezetője, a nyíregyházi program szervezője elmondta:

Számos projektben kezdtünk el részt venni. Ugyanebben az évben szeretnénk megrendezni megint a jótékonysági futást, illetve a múlt évben a jótékonysági futásból befolyt összegből legyártottunk és kiosztottunk 300-500 kisokost gyógyszertárakban, házi– és gyerekorvosoknál, hogy minél több érintetthez el tudjon jutni a betegség híre.

A Kisokos leírja a betegség jellemzőit, az orvos szakértők tanácsait, és arra int, hogy figyeljünk a testünkre. A fájdalmas menstruációtól a hasüregben, esetleg azon kívül is megjelenő méhnyálkahártyás csomók, ciszták szerepelnek a különféle tünetek között. A Kisokosnak készült egy tini-változata is. Március 7-én, a hagyományos orvoslás mellett szó lesz az alternatív gyógymódokról, melyek alapvető célja a stresszkezelés. Így például a pszichológia, a kineziológia, az akupunktúra, akár a masszázs hatásait is összegzik.

Az Endometriózis Klubot a világnap után szeretnénk folytatni, hogy lássuk mekkora érdeklődés van iránta. Múlt évben létrejött egy endometriózis szakértői csoport egy közösségi oldalon, ahol szakértőktől is lehet kérdezni, és magukat az érintetteket is meg lehet találni. Lehet velük beszélgetni és kapcsolatot teremteni más olyan nővel, aki abban a problémában szenved, mint ők.

A nyíregyházi klub a világháló közösségi oldalán tovább bővül. A tavalyihoz hasonlóan újabb jótékonysági futást szerveznek, illetve közvetlen találkozást a sorstársakkal, orvosokkal, szakértőkkel.