Emlékversenyen mérhették össze tudásukat a megye pincértanulói

A verseny névadója Gaál Ferenc hosszú éveken át dolgozott a vendéglátásban. Egykori kollégái gondolták úgy, munkássága megérdemli, hogy egy versenyt nevezzenek el róla. Az idei megmérettetésre 9 csapat érkezett 18 tanulóval a megye több településéről. A versenyzőknek 4 személyre díszasztalt kellett teríteni, elképzelt témára, hozott eszközökkel, alkalomhoz illő étel- és italsorral.

Tóthné Medved Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezet elnöke azt mondta, a megmérettetés legfőbb célja, hogy gyakoroljanak a fiatalok, a szakoktatók, valamint az elméleti oktatók. Egy ilyen verseny előtt utána kell nézni bizonyos dolgoknak, ismerni kell a terítési rendeket. Az elnök hozzátette, a megye pincértanulóinak a fejlődésüket próbálják ezzel a kezdeményezéssel biztosítani.

 

Szabályok, trendek, kiegészítők

 

A diákoknak egy óra állt a rendelkezésükre, hogy a díszasztalt megterítsék. Bakó Ferenc, a Centrál Étterem vezető felszolgálója, Szanyi András, az Anno Étterem vezetője, valamint a zsűri elnöke, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség éttermi alelnöke, Barabás Zoltán több szempontot vett figyelembe akkor, amikor az asztalokat bírálták.

További képekért kattintson a fotóra!

Barabás Zoltán, a zsűri elnöke azt mondta, nézik azt, hogyan terítették meg az asztalt, milyen díszítést alkalmaztak, azokat hogyan helyezték el. Az éttermi mester hozzátette, léteznek különböző szabályok az étel és az ital párosításával kapcsolatban. Ezeket is figyelembe vették.

Mindezek mellett az éttermi mesterek figyelték azt is, hogy az asztaldíszek hogyan helyezkednek el, lehetővé teszik-e, hogy a vendégek zavartalanul beszélgethessenek egymással és hogy milyen egyéb kiegészítőket alkalmaztak a pincértanulók. Kíváncsiak voltak arra is, követik-e a vendéglátás aktualitásait.

 

Díjazottak

 

A verseny harmadik helyezettje a nyíregyházi Leonardo Médiaakadémia csapata lett, ők egy Luca-napi díszasztalt terítettek. Második lett a versenyben a nagykállói Kállay Rudolf Szakképzőiskola tanulója, míg a legjobbnak a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Gimnázium és Szakképző Iskola díszasztalát találta a zsűri. A győztes iskola két éven át tarthatja magánál a díjat, a Gaál Ferenc Vándorserleget.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)