Emléktúra akadályokkal
A Dialóg Nyugdíjas Egyesület együtt a Nyugodt Életért és a Simeon és Anna Egyesülettel emlékkirándulást szervezett Arany János születésének 100. évfordulója és a Szent László király emlékéve alkalmából.

Az útvonal Geszt-Nagyszalonta-Nagyvárad volt. A geszti Tisza-kastélyban bemutatták azt az emlékházat, amelyben Arany János „lakott”, amikor a gróf gyermekét, Domokost görögre és poétikára oktatta. Itt születtek a ma is sokat idézett: „Előtted a küzdés, előtted a pálya, / Az erős erőtlen csügged, az erős megállja”, vagy a „Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, / Ember lenni mindég, minden körülményben” halhatatlan verssorai. Fájt, hogy a kiállított dokumentumok nagy része a penészedés áldozata lesz... Mint ahogy tovább romlik a kastély és a park állapota, híre-jele sincs a 2018-ra ígért felújításnak.

Más bosszantó körülmény zavarta kirándulásunkat Arany szülővárosában, Nagyszalontán. Az Arany János utcában, ahol a költő szülőháza állt, s ma emlékháza – nyugdíjasoknak is belépődíjas kiállítással – áll, az autóbuszunk elakadt, mert közműépítés folyik. Az emlékévben! Így poros cipőben, kissé fáradtan kereshettük fel a szoborparkot, majd a Csonka torony állandó kiállításán ismerkedtünk nagy költőnk életművével.

Nem jártunk sokkal jobban Nagyváradon sem, ott is útlezárások nehezítették a Szent László-székesegyház, a Kanonok-sor megközelítését. Bár bőségesen kárpótolt a bazilika és múzeumának gazdag kincstára látványa. Így aztán fáradtan, de élményekkel telten indulhattunk haza, s az sem vette el nótás kedvünket, hogy most a határon másfél órába telik – az igazolványok ellenőrzése miatt – az átkelés. Abban maradtunk, hogy jövőre folytatjuk irodalmi barangolásainkat Tompa Mihály, Madách, Mikszáth után, újabb célokkal, amelyek mindig gazdagítják nyugdíjas életünket.

Erdélyi Tamás