Emléktáblát kapott Szócska főorvos
Szócska Jánosról nevezték el a Jósa András Oktatókórházban a Fül-Orr-Gégészeti osztály műtőjét, és ebből az alkalomból emléktáblát is kapott a 6 éve elhunyt főorvos. Kollégái, tanítványai szerint Szócska János nemcsak kiváló orvos, hanem remek csapatépítő és szervező volt, hatalmas lexikális tudással. Az emléktáblája leleplezésekor felidézték a ma már legendákkal tarkított személyiségét is.

– A hatvanas évek végén Budapestről érkezett dr. Szócska János a nyíregyházi kórházba. Gyorsan bebizonyosodott, hogy nemcsak kiváló szakorvos, hanem ügyes szervező, csapatépítő is – ezt mondta dr. Fülöp Imre, a Jósa András Oktatókórház Fül-Orr-Gégészeti és Nyaksebészeti Osztályának vezetője elődjéről. Hozzáfűzte, dr. Szócska János 1969-től egészen a haláláig részese volt az osztályon folyó munkának. Még nyugdíjazása után is aktívan részt vállalt az itt folyó gyógyítótevékenységben; tanította az ifjakat és rendkívüli szaktudásával segítette kollégáit. Ezért már a temetésén, 2010-ben megfogalmazódott, hogy emléktáblát készíttetnek neki.

 

Mostantól a műtő is Szócska nevét viseli

 

Az emléktáblát csütörtökön avatták fel ünnepélyes keretek között, ráadásul a kollégák úgy döntöttek, hogy ezentúl az osztály műtője is az ő nevét viseli. 

– Ezzel kifejezzük azt a tiszteletet, amit – mint utódok és tanítványok – feladatunk, hogy közvetítsünk és az utódgeneráció számára is példaképül állítsunk – tette hozzá dr. Fülöp Imre főorvos.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Szócska János személyét ma már legendák övezik. Számos szállóige maradt utána, amit az orvosok gyakran idéznek. Erről már dr. Elek Ibolya osztályvezető helyettes főorvos beszélt, aki maga is Szócska tanítvány. Hozzáfűzte, a nagy tekintélyű főorvosnak nemcsak a szakmai tudása volt páratlan. 

– Hatalmas volt az általános humán műveltsége, a történelmi műveltsége a mitológiától kezdve a latin nyelvtudásig, pedig az ma már nem divatos. Emlékszem, hogy a sumér történelmet is nagyon jól ismerte, vagy éppen nyelvi kutatásokban is naprakész volt – hangsúlyozta dr. Elek Ibolya.

 

Ember feletti munka az osztályon

 

Az emléktábla avatásán arról is szó esett, hogy Szócska főorvos tette le a jelenlegi Fül-Orr-Gégészeti osztály alapjait. Jelenleg 13 orvos dolgozik az osztályon, a betegek számára pedig 44 ágyat tudnak biztosítani. Éves szinten jelentős mennyiségű, több mint 4200 műtétet hajtanak itt végre.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)