Emléktáblát avattak – Dorogi Péterné Pásztor Judit alapító óvónő előtt tisztelegtek

Emléktáblát avattak Dorogi Péterné Pásztor Judit alapító óvónő tiszteletére az Eszterlánc Északi Óvoda Posta utcai telephelyén. A sóstóhegyi intézmény bejáratánál őrzik ezentúl a kiváló szakember emlékét.

Szeretni, tisztelni, becsülni, fejleszteni kell a gyerekeket, miközben boldog gyermekkort teremtenek neki – ezek a gondolatok jellemezték az intézmény alapító óvónőjét. Dorogi Péterné Pásztor Juditra emlékezett ünnepi beszédében Ajler Ferencné címzetes óvodavezető:

„Sokáig nem volt óvoda a sóstóhegyi településrészen, majd 1954-ben ő friss diplomás óvónőként Sóstóhegyre került, volt a TSZ-nek egy épülete és lakossági igény volt, hogy itt óvoda legyen. Dorogi Péterné volt, aki alapította az intézményt, egy régi magtárépületből óvodát varázsolt.”

Családi kezdeményezés, önkormányzati támogatás

Dorogi Péterné Pásztor Judit számtalan kitüntetést kapott munkájáért élete során, a személyisége, a pedagógiába vetett hite és a gyerekek iránti szeretete ma is példaként szolgálhat a szakemberek számára. Az ünnepségen az egykori óvónő családja is részt vett. „Nagyon örülök neki, hogy ilyen sokan emlékeznek rá és szeretik édesanyámat” – mondta Dorogi Attila az ünnepségen. Bár az emléktábla a család ötlete volt, de az önkormányzat is támogatta a kezdeményezést.

Korszerű épület, zöld környezet

„Ez egy 40 férőhelyes óvoda, ide leginkább a Sóstó külterületén élő lakosság gyermekei jönnek, hiszen van még a településrészen egy másik óvoda is. Nemrégiben egy 14 millió forintos beruházásnak köszönhetően újult meg az óvodának a hőszigetelése, napelemeket és napkollektort szereltek fel az épületre, megújult a belső energetikai rendszer” – tette hozzá Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő.

Pár évvel ezelőtt a teljes vizesblokk is megújult, illetve a nyílászárók cseréje is megtörtént, az óvoda barátságos, zöld környezetben várja a környéken élő gyerekeket.