Emléktábla került az egykori Tiszalöki Járásbíróság épületére

A Nyíregyházi Törvényszék 2021. október 5-én az egykori Tiszalöki Járásbíróság épületére is elhelyezte emléktábláját.

Az Országos Bírósági Hivatal által 2021-ben is meghirdetett „Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás” elnevezésű pályázat keretében megvalósuló eseményen a vendéglátó város polgármestere Gömze Sándor, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke dr. Vadász Mihály, a megyében működő járásbíróságok elnökei, a társhatóságok és az egyházak képviselői, valamint a pályázat megvalósításában együttműködő szervezetek képviselői, vezetői vettek részt, számos más érdeklődő mellett.

Gömze Sándor polgármester köszöntő beszédében elmondta, hogy a város központi részén elhelyezkedő épület 1970-ig járásbíróságként, majd ezt követően több, mint 40 évig a fogyatékos gyermekek szakképző intézeteként működött. Bár jelenleg az épület kihasználatlan, a közeljövőben az egyházzal összefogva idősek otthonát szeretnének létrehozni benne, ami a régió megnövekedett igényeinek kielégítését szolgálná. Végezetül háláját fejezte ki azért, hogy a pályázat lehetőséget adott arra, hogy a múltra emlékezhessünk.

Dr. Vadász Mihály a Nyíregyházi Törvényszék elnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta az Országos Bírósági Hivatal által az elmúlt években rendszeresen meghirdetett „Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás” elnevezésű pályázat jelentőségét annak érdekében, hogy a bírósági szervezet történetét, hagyományait ápolhassuk, megőrizhessük. Ennek egy nagyszerű módja az emléktábla elhelyezése a régmúlt bíróságainak épületén, ezzel megőrizve elődeink emlékét az utókor számára is, tisztelegve munkásságuk előtt.

A bíróság történetét az érdeklődők a pályázat keretében elkészített, fényképekkel színesített kiadványban részletesebben is megismerhették, amit a helyszínen vehettek át.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék