Emléktábla avatás a Magyar Kard Napja alkalmából

A Városnapi programsorozat részeként Nyíregyháza Önkormányzata, a Jósa András Múzeum, a Váci Mihály Kulturális Központ és a nyíregyházi Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola közösen rendezte meg a IV. Magyar Kard Napját. Az esemény célja, hogy az utókor megőrizze a katonai vívóhagyományokat. Ennek érdekében katonai tiszteletadás mellett emléktáblát avattak a nyíregyházi katona vívómesterek tiszteletére.

 

Emlék Nyíregyháza büszkeségeinek

 

Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója azt mondta, ezek a katonavívók, köztük Berty László is, aki olimpiai bajnoka ennek a városnak, képviselték Nyíregyházát és Magyarországot a nemzetközi versenyeken. Máday Norbert hozzátette, minden lehetséges módon próbálták őket a nemzetközi bírók ellehetetleníteni, mégis olimpiai arany, ezüst és bronz érmeket szereztek, ezért fontos az, hogy van egy olyan tábla, amely mindenkit rájuk emlékeztet.

 

A magyar szablya

 

A magyar szablyavívás évszázados múltra visszatekintő harci technika, melyet már a honfoglaló ősök is magas szinten űztek. A későbbi korokban a szablya forgatását a nemzetközi hírnévre szert tevő huszárság tovább öregbítette. A 19. század végén, amikor Nyíregyházán felépült a Monarchia és az akkori kor egyik legmodernebb huszárlaktanyája, a város és a megye életébe szervesen is bekapcsolódtak a huszárok, szablyáikkal az oldalukon. Később szablyavívó iskolák is alakultak.

 

Módszer és iskola

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere kifejtette, a Borsody-módszer megalkotója nagyon sokat tett Nyíregyházáért. Az ő tanítványai nagyon sokszoros világ,- és olimpiai bajnokok lettek. Az alpolgármester hozzátette, egy iskolát teremteni nem könnyű dolog. S ha már valaki itt Nyíregyházán élt és alkotott, akkor megérdemel egy táblát.

Az emléktábla avatást követően a programok a Váci Mihály Kulturális Központban folytatódtak, ahol filmet vetítettek Borsody László, a két világháború között élt vívómester életéről, majd Máday Norbert mesélt érdekességeket a résztvevőknek a Géniuszról. A Magyar Szablyavívó Iskola alapítója könyvet is írt Borsody Lászlóról, amit bemutattak az érdeklődőknek. Ezt követően Kertai Zalán festőművész katona vívómesterekről készült festményeiből és Kulcsár Róbert magángyűjtő vívástörténeti tárgyaiból nyílt kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központban.

ME.