Emléktábla-avatás

Gróf Apponyi Albert politikus, államférfi, Nyíregyháza díszpolgára többek között a trianoni békediktátum ellen is harcolt, mint tudjuk, eredménytelenül.
Az emléktábla felállítását a Trianon Társaság Nyíregyházi Szervezete kezdeményezte, amelyet a városháza Bethlen Gábor utcai falánál avattak fel.

Dalmay Árpád, a Trianon Társaság Nyíregyházi Szervezetének elnöke elmondta, gróf Apponyi Albert a 19. század végének és a 20. század elejének ismert politikusa, államférfija volt. Emlékezetes volt, amikor 1919-ben trianoni expozéját mondta el Párizsban. Megpróbálta menteni a menthetetlent, igazságtalannak tartotta a békediktátumot, és rámutatott, hogy a nemzetközi szabályoknak sem felel meg. Apponyi Albertet több magyar város választotta díszpolgárává, többek között Nyíregyháza is, 1921-ben.

(A képre kattintva galéria nyílik.)


Az emléktáblát Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlése és a Trianon Társaság Nyíregyházi Szervezete állíttatta. Az emléktábla domborműve Balogh Géza, nyíregyházi szobrászművész alkotása.

Az ünnepélyes emléktábla-avatáson köszöntő beszédet mondott dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. Hangsúlyozta, Apponyi gróf az utolsó hírnöke volt annak a magyar politikai kultúrának, amely később leáldozik és megszakad. Apponyi Albert emlékét meg kell őriznünk, mert felhívja a figyelmet arra, hogy a hagyományainkban rejlik a jelenünk, és a jövőnket is ez befolyásolja majd.

Az emléktáblát Nyíregyháza alpolgármestere és Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke leplezte le. Ezt követően megáldották az emlékhelyet, majd az állami és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták.

Szoboszlai Tibor