Emlékművet avattak Boldog Romzsa Tódor tiszteletére

Egyházi szláv nyelvű Szent Liturgiával kezdődött a Nyíregyháza-örökösföldi görögkatolikus templomban Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus püspök és vértanú emlékművének felavatása, amelyet Nil Lushchak, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspöke és Szocska A. Ábel, a nyíregyházi egyházmegye apostoli kormányzója celebrált. Az emlékmű avatási ünnepségén Varga Márta, a Nyíregyházi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszédében kiemelte: Romzsa Tódor a hitért és vallásért feláldozta az életét.

További képekért kattintson a fotóra!

– Összefogta a ruszin, magyar és más nemzetiségű hívőket, ezzel a nemzetek békés együttélését, és elősegítette és segítheti most is – mondta Varga Márta, a Nyíregyházi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

 

AZ ÉLETÉT ADTA AZ EGYHÁZÉRT

 

Az örökösföldi templomban felelevenítették Romzsa Tódor tevékenységét. Munkássága az etnikumok közti ellentétek kibékíthetőségének példája. A szovjet vallás- és egyházüldözés idején püspökként fontos alakjává vált az ezzel szembeni békés ellenállásnak, elutasította a Rómával való egység megtagadását és a Pravoszláv Egyházba való áttérést, kitartásra és egységre szólítva papjait és híveit.
Romzsa Tódor az életét adta az egyházért, a pápa fennhatóságáért. Az ő első liturgiájának az volt a mottója, hogy „Szeretni Krisztust teljes szívemből, teljes elmémből és minden erőmből”. Ez legyen nekünk, keresztényeknek is a mottónk, itt, Nyíregyházán, Magyarországon és az egész világon – mondta Nil Lushchak, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspöke.

 

ZARÁNDOKHELLYÉ VÁLHAT AZ EMLÉKMŰ

 

A Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus püspök és vértanú tiszteletére állított emlékművet felavatták és megszentelték. Azt szeretnék, ha az emlékmű a ruszin nép zarándokhelyévé válna.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)