Emlékművet avattak az Északi temetőben – A roma sorozatgyilkosság áldozataira emlékeztek

A roma sorozatgyilkosságok áldozataira emlékeztek az Északi temetőben. Tizennégy hónap alatt hat életet követeltek a támadások. A helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke ünnepi beszédében kiemelte, soha többé nem fordulhat elő, hogy valakit bármilyen nemzetiséghez való tartozása miatt megkülönböztessenek embertársaitól. Az áldozatoknak egy emlékművet állítottak.

Miért bűn az, hogy cigányok, miért gondolják egyes csoportok, hogy csak azért el kell venni valakinek az életét, mert egy másik nemzetiséghez tartozik?” – ezekkel a gondolatokkal kezdte ünnepi beszédében Dancs Mihály, az Országos Roma Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke.

2008-2009-ben összesen kilenc helyszínen történt támadás romák ellen, 78 lövés és 11 Molotov-koktél összesen hat ember életét követelte, köztük egy ötéves kisfiú is elhunyt.

A harag haragot szül, a gyűlölet gyűlöletet szül. Jómagam minden helyszínen részt vettem, minden helyszínen ott voltam, a legtöbb helyszínen néhány órával a megtörtént merényleteket követően és a mai napig a fejemben van, a szemem előtt van a rémült emberek tekintete” – tette hozzá Dancs Mihály.

Hat halálos áldozat

13 évvel ezelőtt kezdődött a magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb bűncselekmény-sorozata, az első támadás a romák ellen 2008. július 21-re virradóra a Pest megyei Galgagyörkön történt – mondta Balogh Artúr, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke. Az első halálos áldozatot a 2008. november 3-ai eset követelte Nagycsécsen, ahol ketten vesztették életüket. Ezután még hónapokon keresztül négy másik életet is követeltek a támadások országszerte.

Emlékezzünk együtt és emlékeztessünk mindenkit a bűncselekmények súlyára. Soha többé ne fordulhasson elő, hogy valakit valamely nemzetiséghez tartozása miatt megkülönböztessenek embertársaitól. Különösen nem fordulhat elő, hogy emiatt kelljen meghalnia. Mindannyiunk közös gyásza, hogy 2008-2009-ben ilyen tragédia rázta meg a roma nemzetiségünket. Sok esetben még csak együttérzést sem érezhettünk a többségi társadalomtól, éppen abban az időben, amikor a Jobbik a Magyar Gárdával masírozott, riogatták és félelmet keltettek” – emelte ki Balogh Artúr.

Rasszista gyilkosságok

A 14 hónap alatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is támadtak meg romákat, például Piricsén, a rasszista gyilkosságsorozat 2009. április 22-én egy tiszalöki, majd augusztus 3-án egy kislétai életet is követelt.

Isten hatodik parancsolata: „Ne ölj!”. A legkevesebb magyarázatra szoruló parancsolat. Ne ölj, ne vedd el mások életét, hiszen az életet Isten adja és Isten veheti el – vallották a zsidók és keresztények évezredek óta és valljuk mi is a modern Európában, akár hívők vagyunk, akár nem” – mondta beszédében dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Emlékmű az Északi temetőben

Az ünnepi köszöntők után leleplezték az emlékművet az Északi temetőben, majd a résztvevők elhelyezték mellette az emlékezés virágait és koszorúit.

Az, ami 13 esztendővel ezelőtt történt, az egy megbocsáthatatlan és soha el nem felejthető tettsorozat volt, a roma gyilkosságok sorozata, amelyre fontos, hogy emlékezzünk, fejet hajtsunk az áldozatok előtt, akik ártatlanok voltak és semmilyen okot nem szolgáltattak arra, hogy áldozatul váljanak” – nyilatkozta Jászai Menyhért.

Az alpolgármester azt is hozzátette, a nyíregyházi önkormányzat és a roma nemzetiségi önkormányzat kapcsolata nagyon szoros és folyamatos munkakapcsolatban állnak, amely arra irányul, hogy a városban élő romákat felemeljék és integrálják a társadalomba.

Kapcsolódó galéria

Roma emlékmű avatás az Északi Temetőben