Emlékkiállítás Tőkey Péter munkáiból

Tőkey Péter rajzórái ismertek voltak a nyíregyházi diákok életében, hiszen nem csupán oktatta a rajzot, hanem nevelte is 1977-től a Zrínyi Ilona Gimnázium diákjait. Rendhagyó óráin a művész szemüvegén keresztül próbálta meg bemutatni a valódi vizuális értékeket. Lelkiismeretes munkájának, felkészültségének, látásmódjának és sajátos stílusának köszönhetően több diák lépett művészi pályára. Egyediségét nem csupán művészkörökben elismerik el. H. Németh Katalin grafikusművész azt mondta, Tőkey Péter sajátos színt vitt Nyíregyháza képzőművészeti életébe. Olyan dolgokat alkotott, ami senkivel össze nem téveszthető. A művész hozzátette, a geometriai absztaktot a festőkollégák közül egyedül ő művelte. H. Németh Katalin szerint nagyon finom, rezignált színvilágot és formavilágot képviselnek a munkái.

Tőkey Péter 1977-től tanított a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Az oktatási intézményben új utakra terelte a vizuális oktatást: szakkört működtetett, rendhagyó és modern látásmódját pedig a rajzórákon is tapasztalhatták a fiatalok. Az ő nevéhez fűződik az iskola Művészeti Műhelye és a Zrínyi Ilona Gimnázium Galériája is.
Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium igazgatója elmondta, Tőkey tanár úr álmodta meg a Zrínyi Galéria intézményét is. Amikor augusztusban elhunyt a tanár úr, az iskola pedagógusai kötelességüknek érezték, hogy emlékkiállítás keretein belül mutassák be a művész-tanár munkásságát. Az igazgatónő hozzátette, az oktatási intézmény nagyon sokat köszönhet Tőkey Péternek.
A kiállítást november 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők a gimnázium Galériájában, majd a 2011-ben megnyílt Művészeti Műhelyben állandó tárlat keretein belül szeretnének emléke előtt tisztelegni volt kollégái, diákjai és művésztársai.

Mikita