Emlékezés az elhurcolt postásokra

24 név az emléktáblán, 24 postás, akit 1944. november 2-án a Szovjetunióba málenkij robotra hurcoltak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből több mint 13 ezer embert vittek szovjet munkatáborokba, Nyíregyházáról 2300-at. Köztük voltak a nyíregyházi főposta munkatársai is, akik a vezetőség felhívására munkásruhában jelentkeztek, hogy az épületet rendbe hozzák, kitakarítsák, hogy mielőbb megkezdődhessenek a postai szolgáltatások. Éjjelre a megyei börtönbe zárták őket, másnap gyalog kísérték Debrecenbe, ahonnan hadifogolytáborba kerültek.

További képekért kattintson a fotóra!

Az életben maradottakat az Uralba, illetve a Kaukázusba vitték kényszermunka táborokba. A nyíregyháziak közül mindössze néhány száz ember, köztük egyetlen postai kézbesítő tért vissza. Az elhurcolt postások tiszteletére Nyíregyházán minden évben tartanak megemlékezést.

 

EMLÉKTÁBLÁT IS ÁLLÍTOTTAK

 

Papp László, a Nyíregyháza 1-es Posta vezetője elmondta, amikor már lehetett beszélni az elhurcolásról, a Posta című szaklap is indított egy kezdeményezést az elhurcolt postások felderítése érdekében. Ezt követően gyűjtést szerveztek az emléktábla felállítására, amelyet a városi és a megyei önkormányzat is támogatott. Így már több mint 10 éve itt emlékeznek a kollégáikra.

A Bethlen Gábor utcai posta falán emelt táblánál a megemlékezés után koszorúzást tartottak. A nyíregyházi önkormányzat nevében Jászai Menyhért alpolgármester helyezett el virágot. A megemlékezésen részt vettek rokonok, leszármazottak, akik egy szál virágot helyeztek el az emléktáblánál.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)