Emlékek a nagy háborúról

Cukor-jegy, liszt-jegy, szilva-jegy és bevásárlási könyvecske. Ezzel juthattak élelemhez az I. világháború idején a városlakók. „Emlékek a nagy háborúról” címmel az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a Jósa András Múzeumban. A tárlókban láthatók fegyverek, katonai érdemrendek, szolgálati és hadifogoly emlékek, az „Aranyat vasért” mozgalom gyűrűi, világháborús vasmozsár és bádogkulacs. A kiállításon emellett képeslapokról ismerhetők meg azok a régi nyíregyházi épületek, amelyek az I. világháború idején kórházként működtek.

Illyés Gábor mutatta be a kötetet (a képre kattintva galéria nyílik)

A Jósa András Múzeumban bemutatták Ilyés Gábor: Hősök temetője című kötetét, amely a nyíregyházi Hősök temetőjének történetével ismerteti meg az olvasókat, fotókkal ábrázolja a temetőt, és a könyvben megtalálható a sírkertben fekvő hősi halottak névsora is.
A fotókkal illusztrált kötetből az is kiderül: a nyíregyházi Hősök Temetője ma is megemlékezések színhelye, a Városvédő Egyesület rendezvényén május utolsó vasárnapján minden évben gyertyát gyújtanak a hősi halottakért, halottak napján pedig a temetkezési vállalat szervezésében minden sírhelyre égő mécsest helyeznek.

F.A.

Fotó: Máté János