Emelkedő ágban vagyunk, mégis indokolt volt 10 napra csökkenteni a karanténidőt

Csökkent az kötelező karantén időtartama.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, 951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 20.450-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, akik igazoltan koronavírus pozitivitást mutattak. 48 éves a legfiatalabb, 69 a legidősebb. Minden elhunytnak volt valamilyen alapbetegsége. 4.644-en már meggyógyultak.

Jelenleg 35 fő van lélegeztetőgépen. Közel egy hete megközelíti az ezret a napi új fertőzöttek száma – összegezte. „Sajnos emelkedő ágban vagyunk jelenleg” – jegyezte meg.

Akinél orvos rendeli el a vizsgálatot, a tesztet, azoknak és a kontaktkutatásban részt vevőknek is ingyenes az eljárás.

A szabályok betartását hangsúlyozta, illetve kiemelte, hogy aki tüneteket észlel magán vagy lázas, továbbra se menjen közösségbe.

Kibővült azon helyek köre, ahol kötelező a maszkviselés. Bárhol sorban állunk, tartsuk a másfél méteres távolságot. Bizonyos helyeken óhatatlanul közelebb kerülnek az emberek – lift, taxi –, az ilyen helyeken különösen fontos a maszk.

Az esküvőkön a menyasszonytáncot nem ajánljuk. Kesztyű viselését nem írja elő a jogszabály, de ilyen esetekben mégis ajánlott. ​A maszk felhelyezése előtt mossuk meg a kezünket, ha van rá lehetőségünk – tanácsolta.

Fontos változás, hogy a​z eddigi 14 nap helyett már csak 10 napos házi karantén elrendelését írja elő a jogszabály.  Ennek indoka, hogy a tapasztalatok alapján a 10 napos izoláltság kellő védettséget ad – mondta a főorvos. A kontakt személyeknek is 10 napos karantént írnak elő – tette hozzá.

Változik azonban a helyzet, ha a 10 napos időtartamon belül tüneteket észlel a megfigyelt személy. Ekkor a házi orvost kell felkeresni.
​A védekezés nehezebb a második hullámban, mivel a vírus már közösségekben terjed. Az egészségügyet felkészítették a lehetséges kihívásokra.

A kórházi ágyak 47 százaléka üres, vagyis a meghatározott 20 százalékhoz képest több. Ameddig a gyanú nem igazolódik, addig elkülönítve tartózkodik a beteg, ha beigazolódik a fertőzöttség, akkor kerül az erre kijelölt intézmények egyikébe.

A konditermekben nem kell maszk

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a járvány kezdete óta összesen 1 millió 71 ezer ellenőrzést hajtottak végre. Kiemelte, kibővült azon helyek száma, ahol kötelező a maszkviselés, a kötelezettsége alól kivétel például a sporttevékenységekre szolgáló helyiségek.

A jelenleg hatályos jogszabály szerint a szórakozóhelyeken 23 óra után és reggel 6 óra előtt tilos vendégeknek tartózkodni. A dolgozók is csak akkor lehetnek ott, amikor a vendéglátó egységeket alapanyagokkal töltik fel. Ennek megszegése szabálysértés, a törvény alapján a rendőrség intézkedést kezdeményez.

 

Forrás: hirado.hu