Emelkednek idén a karácsonyfaárak

Alig több mint egy hét van karácsonyig, mindez pedig azt jelenti, hogy már javában „tombol” a fenyővásár. Élő vagy mű, alacsony vagy magas, keskeny, netán terebélyes. Az ízlésnek manapság már tényleg csak a pénztárca szabhat határt. Idén ráadásul fokozottabban is. Jelentősen emelkedtek ugyanis a karácsonyfaárak. Nem is kevéssel, mintegy 25–30 százalékkal többet kell fizetni például a lucfenyőért.

Méterenkénti ára a 3200 forintot is elérheti

A lucfenyő ára közelít az eddig legdrágább Nordmann-fenyőéhez. Ára méterenként a 3200 forintot is elérheti. A Magyar Díszkertészek Szövetsége véleménye szerint ennek oka a munkabérek jelentős, 50 százalékos emelkedése. Az átlagos eladási ár az ezüstfenyőnél egyébként méterenként 5000–5500 forint, a Nordmann-fenyőnél pedig 6500–8000 forint.
– Most már lassan előfordul, hogy a Nordmann-fenyő olcsóbb lesz, mint a luc. Azt tapasztaljuk, hogy idén a nagyobb, 1,8–2 méter fölötti fákat viszik. Bár már most is sokan vásárolnak, igaz, többségében azok, akik tövest választanak, de a zöme csak most jön. A vágott fákat még ezután fogják vinni, valószínűleg azért, mert sokan nem tudják hol tárolni. A frissesség miatt azonban kár halogatni, hiszen a Magyarországon árusított fákat már 2–3 héttel ezelőtt kivágták – tájékoztatta szerkesztőségünket az Oázis Kertészet.

(Szerző: Bruszel Dóra)