„Ember a vízben!

 Éppen egy hét telt el azóta, hogy pénteken este, Filkó Péter 4 társával együtt, szolgálatot teljesített a Sóstói-tó körül. Járõrözésük azonban nem mindennapi módon ért véget. Péter egy vízben fuldokló embert mentett ki a tóból – Szokolai Péter Sándor nyíregyházi és Illés Attila csengeri lakosokkal –, helytállásukért pedig állománygyûlés keretében elismerésben részesítette õket dr. Illés László r. alezredes, a Nyíregyházi Rendõrkapitányság vezetõje szerdán.

AZONNAL CSELEKEDETT

– Péntek volt. Úgy, mint máskor, megkezdtük a napi szolgálatunkat. Bementünk a rendõrségre, megtörtént az eligazítás, majd kimentünk és járõröztünk Sóstón. A két tó között sétáltunk, vigyáztunk a rendre, a közbiztonságra. Éppen amikor a tófürdõ bejáratától haladtunk a csónakázótó irányába, odaszaladt hozzánk egy hölgy, és azt kiabálta, hogy ember a vízben. Lerohantam a stéghez és akkor már láttam, hogy valaki valóban fuldoklik. Egy férfi megpróbálta fenntartani a fuldokló fejét a víz felett és kiúszni vele, de egyedül nehezen ment neki. Ledobtam magamról mindent és utánuk mentem. Sikerült megkapaszkodnom a vízibicikli létrájában, és végül így sikerült fenntartani a fiatalembert a víz tetején. Közben beugrott egy harmadik ember is, és így együtt kimentettük a fuldoklót. Ezalatt megérkeztek a mentõk is, próbáltak instrukciókat adni a stégrõl, de hál’ istennek nem volt szükség újraélesztésre. Stabil oldalfekvésbe helyeztük a fiatalembert és nagy nehezen sikerült a stégre kivinni. A szemüvegem odaveszett, bekerült a tó mélyére, de ez legyen a legkevesebb. Jó érzés, hogy civilekkel együtt, sikerült megmentenünk egy ember életét – emlékezett vissza Péter.

MINDEN ÉJSZAKA JÁRÕRÖZNEK

– Mindig jelezzük a csoportvezetõinknek, hogy mikor tudunk menni járõrözni. Ha péntek estét vállalunk, akkor a szolgálatot úgy kezdjük, hogy bejelentkezünk a koordinációs irodába, minden más esetben pedig a rendõrségre. A Polgárõr Egyesületünknek vannak gépjármûvei, motorkerékpárjai, biciklije, tehát van mivel szolgálatot teljesíteni. Általában 3-4 órát szoktunk kint lenni, Sóstógyógyfürdõ és Sóstóhegy környékén. Figyelünk a rendbontásokra, a garázdaságokra, de olyan is elõfordult már, hogy például valakit a fa tetejérõl kellett leszedni vagy éppen egy csomag gazdáját megtalálni. Jól viszonyulnak hozzánk a városlakók, és segítik is a munkánkat. Ha bármi gondot látnak, hívnak minket.

„ILYEN MÉG SOHA NEM VOLT”

– Amióta polgárõrök vagyunk, ilyen jellegû életmentésre szerencsére még nem volt példa, de olyan persze már elõfordult, hogy részeg fiatalokhoz mentõt kellett kihívnunk – veszi át a szót Béres Béla, a Sóstói Polgárõr Egyesület csoportvezetõje, aki szintén szolgálatot teljesített Sóstón azon a bizonyos éjszakán.

Filkó Péter és Béres Béla

KARÁCSONYKOR IS

– 8 éve vagyok polgárõr, 3 éve pedig már csoportvezetõként tevékenykedem. A feladatom, hogy koordináljam a szolgálatokat. 52 polgárõrünk van. A legfiatalabb tagunk 35 éves, a legidõsebb pedig én vagyok, 63 éves – folytatja Béla. – Vannak köztünk hölgyek is, öten. Péntekente kiemelt szolgálatot látunk el Sóstón, ilyenkor 21 órától hajnali 3 óráig kint vagyunk. Volt már, hogy karácsonykor, a mínusz 25 fokban, a hóból szedtünk ki egy részeg úriembert, akit ha nem veszünk észre, megfagyott volna. Kerestünk már eltûnt személyt is, egyszer pedig veszélybe is kerültünk. Pont Péterrel teljesítettünk szolgálatot, amikor azt vettük észre, hogy az Erdei Tornapályánál annak ellenére, hogy tûzgyújtási tilalom van érvényben, éjszaka fél kettõkor mégis valaki úgy döntött, hogy hatalmas rönkökkel tüzet rak. Odamentünk, de nem tudtuk elõször, hogy õk hatan vannak. Szablyával és kisbaltával nekünk támadtak. Lélekjelenlétünknek köszönhetõ, hogy nem történt baj.
Péter és Béla azt mondják, õket a segíteni akarás hajtja, de azt is fontos kiemelni, hogy nagyon jó közösség van a polgárõrségnél. Aki pedig szeretne hozzájuk tartozni, az bármikor bekapcsolódhat a Polgárõr Egyesületbe. Csak 3 feltételnek kell megfelelniük: legyenek sóstói, sóstóhegyi lakosok, töltsék be a 18. életévüket és elengedhetetlen a büntetlen elõélet.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

(Fotó: Szarka Lajos)

(Fenti kép: Filkó Péter polgárőr, kezében az oklevelével)