Élvezik a telet a kis pandák a Nyíregyházi Állatparkban

Jól érzik magukat a kis pandák a Nyíregyházi Állatparkban. Gyakran a kifutó fáinak legmagasabb pontját keresik meg, oda másznak fel, és békésen pihennek. Nem zavarja őket a hideg és a hó, ezek az állatok ehhez szoktak.

 

JÓL ÉRZIK MAGUKAT SÓSTÓN

 

Ting-ting és párja, a hím Szecsuán másfél évvel ezelőtt az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Nyíregyházára egy szlovák és egy ír állatkertből, párban jól érzik magukat Sóstón. A kis panda, vagy más néven vörös macskamedve élőhelye Délkelet-Ázsia, ahol Kína, Nepál és Bhután 2000–4000 méter magas hegységeiben lakik. Ügyes állat, bambuszerdőkben él, de a legmagasabb fenyőkre is felmászik. Hat ujja van, a hatodik kimondottan azt szolgálja, hogy minél könnyebben kapaszkodhasson a bambuszba. Menüjében gyümölcsök, rovarok és lárvák szerepelnek, de előszeretettel fogyasztja a bambuszleveleket is. Az állatkert gondozói gyakran bambuszággal csalogatják le a két kis pandát a fa tetejéről.

 

A LEGHIDEGEBB TÉLBEN SEM FÁZNAK

 

A Nyíregyházi Állatpark két kis pandája most igazán jól érzi magát, mindketten élvezik a telet és a havat, nem fáznak, hiszen bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja.
– Talán a legtündéribb, de nem a legaktívabb állatokról van szó – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. – Ha rájuk nézünk, leginkább plüss figurák jutnak róluk eszünkbe. Napközben általában a fák ágai közt töltik az időt, de a téli időszakban a ragyogó napsütés vagy a hóesés lecsalogathatja őket a talajszintre, a szerencsés látogatók láthatják, ahogy kergetőznek és egymással játszanak a hóban.

 

SÚLYOSAN VESZÉLYEZTETETT ÁLLATOK

 

Kis pandából a természetben nagyon kevés él, jelenleg az elterjedési területükön lévő összes országban védelmet élveznek. Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolta őket.

F. A.