Eltűntek a konzervek a polcokról

– Kása, olaj, makaróni és cukor! – az ajándékcsomagban lévő élelmiszereket sorolja a 7 éves Klaudia. A beregszászi kislány nagyon örült az adománynak. Édesanyja azt mondja, a fizetésük egyre kevesebbet ér a kárpátaljai boltokban. Szabó Margaretta elmondta: – Nagyon drága minden, ugye a gyerekeknek kell minden hónapban cipő vagy ruha, így hát nehéz elosztani, jólesik ez a kis segítség a Máltai Szeretetszolgálattól.

MÁR KI SEM ÍRJÁK AZ ÁRAKAT

A háborús helyzet miatt hiperinfláció fenyegeti Ukrajnát. Az árak napról napra emelkednek. Van olyan üzlet, ahol alapvető élelmiszereket már nem lehet találni, és az árakat a gyors változások miatt már ki sem írják. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezért szervezett gyűjtést a legrászorultabbaknak. Az összegyűjtött pénzből 5-5 ezer forintos tartós élelmiszerekből álló csomagokat állítottak össze. Ezeket nagycsaládosokhoz, idősekhez, valamint besorozott katonák családtagjaihoz szállítják ki.

NEM CSAK MAGYAROKNAK SEGÍTENEK

A karitatív szervezet nem csak a magyar nemzetiségűeknek segít. Győri-Dani Lajos, ügyvezető alelnök, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke kiemelte: – Mi elsősorban a magyar lakta kárpátaljai területen fogunk dolgozni, de ma Aknaszlatinán nem fogjuk azt kiválasztani, hogy ott ki ruszin, ki magyar, hanem aki rászoruló, tőlünk segítséget fog kapni, tehát nem egyértelműen erre koncentrálunk, de a terület, ahol mi merjük vállalni, hogy a magyarországi segítséget közvetítjük, az nyilván a kárpátaljai terület. Összesen 500 család kap most azonnali segítséget a szeretetszolgálattól. A gyűjtést azonban folytatják. A 1350-es adományvonal hívásával, 250 forinttal lehet támogatni a Kárpátalján élő, rászoruló családokat.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: MTI)