Eltűnhet a méhnyakrák – Évente több száz életet menthet meg a HPV elleni vakcina

Évente 4-500 nő és szinte ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus, vagyis a HPV okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető.

Mintegy 48 ezer hetedikes diáklány számára igényelhetnek államilag támogatott ingyenes védőoltást szüleik szeptember 16-ig. A vakcina a Nemzeti Immunizációs Programban ajánlott oltásként szerepel, így ingyenesen kapható, amennyiben azt az iskolákban tett írásos beleegyező nyilatkozattal a fenti határidőig kérik. A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség fél-, legfeljebb egy év különbséggel.

„A HPV elleni védőoltás számos megbetegedés ellen véd. A leggyakrabban azt halljuk, hogy a méhnyakrákos megbetegedés ellen, mivel a HPV, a humán papillomavírus okozza ezt a daganatos megbetegedést. Többféle daganatos megbetegedésért felelős ez a vírus, illetve olyan betegségekért is, amely számos kellemetlenséget tud okozni, de nem daganatos megbetegedéseket. Ilyenek a nemi szervi szemölcsök például” – tájékoztatott Tóth Katalin, a Nyíregyházi Mályvavirág Pont vezetője.

2014 óta létezik az említett korosztálynak az iskolai kampány, mely 2018-tól kilenckomponensű vakcinát jelent, ami széles körben csökkenti a leggyakrabban előfordult HPV okozta megbetegedések kockázatát.

„Sokszor szóba jött már, hogy a fiúk, akik szintén elkaphatják ezt a vírust, miért nincsenek benne az iskolai kampányoltásban. Erről nincs információnk, hogy mikor kerülnek ebbe a programba, az államilag finanszírozott védőoltást mikor kaphatják meg. Viszont mindenki számára elérhető, nemcsak az iskolai kampányoltás keretein belül, hanem házi gyermekorvos is felírhatja ezt az oltóanyagot, bárki kérheti, ki lehet váltani gyógyszertárban. Természetesen fizetős verzióban, nem egy ingyenes védőoltásról beszélünk” – nyilatkozta Tóth Katalin.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szülői kérdésre úgy tájékoztatott, hogy a védőoltás a szexuális élet megkezdése előtt a leghatékonyabb, illetve a minél fiatalabb korban kapott oltás erősebb immunválaszt eredményez, és hatékonyabban mozgósítja az immunrendszert, mint idősebb korban.