Elszabadult a tűzifa ára
Gondban vannak a hagyományos tüzelõanyaggal, különösen a tûzifával fûtõk közül azok, akik még csak most szeretnék beszerezni a télére valót: szinte lehetetlen gyorsan és „emberi” áron fûtõanyaghoz jutni. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. október 13-i számában.)

Csakúgy mint tavaly, idén is országos méretûvé vált a tûzifahiány. A tüzépeken magas árakon lehet csak akácfát kapni, az erdészetek pedig elõször a szociális tûzifa kitermelését kezdik meg, amit az önkormányzatok osztanak majd ki a rászorulóknak – tudtuk meg az egyik helyi tüzépen. Emellett a külföldrõl importált tüzelõanyagok szigorított szabályozása is nehezíti az ellátást. A tûzifa ára tavalyhoz képest 30 százalékkal emelkedett. Míg tavaly 1500 és 2500 forint között lehetett kapni mázsáját, addig idén 3 és 5 ezer forint között mozog az ára.

 

TELJES KÖRÛEN ÉRTÉKESÍTENEK

 

Észrevételünkkel megkerestük a NYÍRERDÕ Zrt-t. Levelükben arról tájékoztatták szerkesztõségünket, hogy – mûködési területükön – az összes erdõterületnek csak mintegy egyharmadán gazdálkodnak, és az arány a térség tûzifa árualapjában is érvényes. A társaság a körzeti erdõtervekbe foglalt fakitermelési lehetõségeket maximálisan kihasználva – a természetvédelmi korlátozásokat betartva – tervezi szezonját, a termelésekbõl kikerülõ tûzifát teljes körûen értékesíti. Az elmúlt években az állami erdõgazdaságok közül a legnagyobb mennyiségben szolgáltak ki szociális tûzifát, közel 30 ezer köbmétert évente. A most induló szociális tûzifa programban a prognózisuk szerint a 30 ezer köbméter tûzifát meg fogja haladni az önkormányzatok mennyiségi igénye.

– Társaságunk mûködési területén az akác tûzifa iránt a legnagyobb a kereslet, ez megmutatkozik a piaci árában is. Az elmúlt években megfigyelhetõ volt, hogy a keménylombos tûzifánál lényegesen olcsóbb lágylombos tûzifát is elkezdte vásárolni a lakosság.

 

FÖLDMÛVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM: KIEMELT FELADAT

 

– A szociális tûzifa értékesítés az állami erdõgazdasági társaságoknak kiemelt fontosságú feladata. A belügyminiszteri rendelet értelmében az önkormányzatok felé értékesített tûzifa is a szabályozásnak megfelelõen lakossághoz kerül. Ameddig az önkormányzatok kiszolgálása tart, addig a nem szociális körbe tartozó tûzifavásárlók a független magán-erdõtulajdonosokhoz vagy magánforgalmazókhoz fordulhatnak igényükkel.

Amennyiben a szociális tûzifa program kiszolgálása befejezõdik, a már ismert módon tovább folytatódik a lakossági szabadértékesítés. Ennek idõpontja térségenként eltérõ – tájékoztatta szerkesztõségünket a Földmûvelésügyi Minisztérium sajtóirodája.

Az egyik helyi tüzépen azt tanácsolják, hogy aki csak teheti, mindig egy évvel elõre szerezze be a tüzelõt, hiszen amellett, hogy így spórolhat is, a száraz fa nagyobb hõérzetet tud biztosítani.

Bruszel Dóra