Elstartolt a Városok hálózata
A Városok hálózata című projekt nyitókonferenciáját rendezte meg a Mustárház Ifjúsági, Információs és Tanácsadó Iroda Nyíregyházán. A 24 hónapos nemzetközi program során nyolc ország tizenegy városának civil szervezetei és az ifjúsággal foglalkozó szakemberei keresik a választ a fiatalok 21. századi problémáira.

A nyíregyházi nyitókonferenciával kezdődött el a Városok hálózata elnevezésű, 24 hónapos európai uniós projekt, amely során nyolc ország tizenegy városának szakemberei vizsgálják a fiatalok 21. századi problémáit.

[video]

Dombóvári Gábor, a Mustárház Ifjúsági, Információs és Tanácsadó Iroda szakmai vezetője elmondta, olyan égető problémákra keresik a megfelelő megoldást, mint a be- és elvándorlás, inaktivitás, munkanélküliség. A munka során feltérképezik a különböző városok ifjúságot érintő pozitívumait és negatívumait, és közösen keresik a jó megoldásokat.

ÚJ TÁRSADALMI IGÉNYEK

A Városok hálózata című projekt konferenciájának megnyitóján dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere hangsúlyozta, nem egyszerű feladat a 13 és 30 év közötti korosztálynak egy olyan átfogó támogatási rendszert kialakítani, amely a sporttól az ifjúsági közösségekig vállalja a háttér megteremtését. Hangsúlyozta, nagy problémák vannak az ifjúsággal, szórakozási kultúrájuk átalakult, drog, internet, munkanélküliség, elvándorlás. Miután új a társadalmi igény, gyorsak a változások, erre reagálni kell Nyíregyházának is. Ezért a szakemberekkel közösen egy olyan ifjúsági programot szeretnének kialakítani, amely megpróbál választ adni azokra a problémákra, amelyekkel a fiatalok szembenéznek.

ELŐADÁSOK A FIATALOK PROBLÉMÁIRÓL

A Városok hálózata nyíregyházi nyitókonferenciáján a résztvevők előadásokat hallhattak a fiatalok mindennapi problémáinak elemzéséről, a magyarországi ifjúsági szolgáltatók munkájáról, a hazai be- és elvándorlás problémaköréről, valamint a munkanélküliség alakulásáról.

Szoboszlai Tibor