Elsőfokú pollenriasztás

 A pollentérképen jól látható, Nyíregyházán piros, elsőfokú riasztás van érvényben. Bár a pázsitfűfélék és útifűfélék pollenkoncentrációja alacsony, az ürömé, a csalánféléké és a libatopféléké közepes, a gombák, kenderfélék és a parlagfű koncentrációja pedig kifejezetten magas. A parlagfű pollenkoncentrációja a múlt hét óta a Balatontól délre, a Somogyi dombság, a Mezőföld, továbbá a Duna vonalát átlépve a Kiskunság nagyobb részén összefüggően és az ország keleti határszakasza mentén is eléri a légköbménterenkénti 30-49 pollenszemet, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet ezekre a tájakra ezért adott ki elsőfokú, piros riasztást.

Dr. Magyar Veronika, megyei tisztifőorvos elmondta: az elsőfokú riasztási szintnél a parlagfűre érzékenyek tünetei állandósulnak, illetve erősödnek. Az allergiásoknál jelentkezhetnek enyhe tünetek, tüsszögés, orrfolyás, enyhe fejfájás, a szem könnyezése és általános fáradtságérzet, súlyos esetekben viszont köhögési roham és fulladás is előfordulhat. A megyei tisztifőorvos kiemelte: ha valaki azt tapasztalja, hogy az év ugyanazon időszakában több éven át ugyanolyan tünetek jelentkeznek nála, forduljon allergológushoz, aki gyógyszeres kezeléssel enyhíteni tudja a tüneteket.

A parlagfű augusztustól a fagyok jelentkezéséig folyamatosan virágzik, pollenje szeptember közepéig nagy mennyiségű. Enyhülést csapadékos időjárás hozhatna, erre azonban a következő időszakban a meteorológiai előrejelzések szerint nincs esély. Végső megoldást az jelenthetne, ha mind a közterületeken, mind a magánkézben lévő ingatlanokon kiirtanák az allergiát okozó gyomnövényt.

F.A.