Elsodorták a dohányt

A vörös, különös kinézetű vízipipadohányról a Beregsuránynál átlépésre jelentkező ukrán sofőr nem tett árubejelentést, és így próbálta a termékeket az országba hozni. Az ellenőrzés során a dobozokban lévő 1 kilogrammos csomagok közül több mint 3 ezer darab került elő. Saját bevallása szerint nem ismerte a dobozok tartalmát.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ez 3 ezer kg vízipipa dohány, ami tényleg nem hasonlít dohányra első ránézésre, de speciális termék, ami egyben jövedéki termék is. Ennek az adótartama 88 millió forint, és ennek a kétszerese került bírságként kiszabásra, közel 190 millió forint. És a termék elkobzásra került, illetve most történik ennek a megsemmisítése. Ettől függetlenül pedig büntető feljelentést is tettünk, mivel ez költségvetési csalásnak is minősül – mondta Soltész József pénzügyőr ezredes.

A pipadohányt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóság semmisítette meg a Nyíregyháza-Oros területén található Hulladékkezelő Üzem telephelyén. Az eset nem egyedülálló, az ukrán határszakaszon egy hónap alatt közel 80-90 ezer gépjármű ellenőrzésére kerül sor, az utóbbi időben 500 jogsértést derítettek fel.

Szilágyi Bella

(Fotó: Szarka Lajos)