Első Nyíregyházi Lions Club: oroszlánként segítenek
Antal Roland és Cidor Mihály a Lions-klub buszánál (Fotó: Pusztai Sándor)

Az Első Nyíregyházi Lions Club tagjai ott segítenek, ahol tudnak. Dr. Fogarassy Csaba, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója indította el az online „Gyűjtés a háborús menekülteknek" jószolgálati programot, melynek irányítására és koordinálására Cidor Mihály zónaelnököt és az Első Nyíregyházi Lions Club csapatát kérte fel.

Antal Roland az Első Nyíregyházi Lions Club klubelnöke csütörtökön tartott sajtótájékoztatójukon elmondta: – Humanitárius katasztrófa fenyeget a magyar-ukrán határ közelében. Nem csak a kárpátaljai honfitársaink, hanem valamennyi, otthonaikat elhagyni kényszerülő embertársunk megsegítéséért össze kell fognunk. Nehéz előre látnunk, hogy mi történhet az elkövetkező napokban, de fel kell készülnünk a legrosszabbakra. Cidor Mihály évek óta programfelelőse a kárpátaljai rászorultakon segítő kezdeményezésnek. Nagy Bélával, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnokával, a Beregszászi Lions Klub tagjával rendszeresen egyeztetnek, ami garancia, hogy megfelelő helyre jutnak el az adományok. A háború új helyzetet idézett elő. Az ország több Lions-klubja is megmozdult, gyűjtést szervezett. Külön számlaszámra várjuk a felajánlásokat: 12042809-00128538-01200008. A magánszemélyek és a klubok eddig közel 2 millió forintot utaltak ide, amiért óriási köszönet jár. Jó esély van arra, hogy a nemzetközi szövetség 15 ezer dollárral támogatja a humanitárius kezdeményezésünket. Kerestek már bennünket Svájcból, Németországból és Franciaországból, tehát nemzetközi „adománypont" lettünk. Dr. Chrabák László klubtagunk korábbi kormányzóként tartja a kapcsolatot az országos szövetséggel, jómagam pedig a helyi teendőket intézem.

Folyamatosan egyeztetnek

– Amikor a szomszédos országban elkezdődött a puskaropogás, felgyorsultak az események – tette hozzá Cidor Mihály. – A szakértők azt vizionálják, hogy bármikor is ér véget a háború, a következményei hosszútávú megterhelést jelentenek. Vasárnap Beregsuránynál Nagy Bélával, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnokával egyeztettünk, hogy mire van szükségük. Mindent dokumentálunk, garantált, hogy megfelelő helyre kerülnek az adományok. Fertőtlenítőket, tartós élelmiszereket juttatunk el hozzájuk hamarosan.