Az I. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál egyik fő célja, hogy közelebb hozza a zsidó kultúrát a többségi társadalomhoz.
Így amellett, hogy lesz aki tovább örökíti a hagyományokat, segít megérteni és megélni a zsidóságot, mint kulturális identitást. A zsidó származású honfitársaink büszkén vállalhatják mind a zsidó, mind a magyar kulturális gyökereiket. A program középpontjában a résztvevők aktív bevonására építő kulturális és művészeti programok szervezése áll. Egy olyan kulturális program megvalósítását szeretnénk elősegíteni, amely a magyarországi zsidósággal kapcsolatos értékeket, hagyományokat, szokásokat segít megismerni, továbbörökíteni a jövő generációi számára. A program keretein belül kiállítás, a zsidó folklórba bevezető előadás, interaktív tárlatvezetés és könyvbemutató lesz. Az eseményen résztvevők továbbá gasztronómiai utazást tehetnek a kóser konyha világába. Megízlelhetik a hagyományos kóser konyha ízeit, megismerhetik a különleges ételek receptjeit, bepillantást nyerhetnek e csodálatosan gazdag kulináris kultúrába. Mindezek mellett a nap folyamán sor kerül a zsidó világ vallási és világi szereplőinek előadásaira, amelyek egyrészt segítik a zsidó kultúra és gondolkodásmód megismerését, másrészt különleges, semmivel sem összehasonlítható szórakozást biztosítanak a nyíregyháziak számára.