Előzzük meg a tűzeseteket!

Tűz okozta káreset a megyében a legtöbbször a lakóingatlanokban következett be. Éppen ezért a társasházakban a lakóknak kötelező az általános és a társasházra vonatkozó egyedi tűzvédelmi szabályok betartása. A lakóépületek esetében alapszabály, hogy az épületrészek területén a menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban éghető, robbanásveszélyes és tűzveszélyes osztályba tartozó anyagokat, valamint a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyakat nem szabad elhelyezni. Bár a rácsos ajtó beszerelése nem ellentétes a tűzvédelmi előírásokkal, azonban a kialakítás a menekülést, valamint a tűzoltói beavatkozás hatékonyságát korlátozza. A katasztrófavédelmi igazgatóság kampányának célja, hogy előzzük meg a tragédiákat.


AZ ELMÚLT HÁROM ÉVBEN 17 EMBER VESZTETTE ÉLETÉT

 

Leskovics Zoltán a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvédelmi főfelügyelője elmondta, az elmúlt három évben a megyében 128 ember sérült meg és 34 ember vesztette életét tűzeseteknél. A vizsgált időszakban az esetek kétharmadában 50 év felettiek az érintettek, valamint túlnyomó részt egyedülállók. A statisztikából az is kiderült, hogy az esetek 40 százalékban a tüzelő-fűtő berendezések kapcsán, 30 százalékban a dohányzás következtében és 20 százalékban az elektromos berendezések által okozott tüzekben sérültek meg az emberek.

 

A GÁZ ÉS AZ ÁRAM IS OKOZHAT TÜZET

 

Gázszivárgás is okozhat tüzet, ez leggyakrabban a karbantartás hiánya miatt következik be, vagy az elöregedett vezeték, berendezés műszaki meghibásodásból fakad. Ilyenkor fennáll a robbanásveszély, hiszen a levegőbe jutó gáz azzal robbanóképes elegyet képez, és ha van gyújtóforrás, bekövetkezik a baj. Emellett a villamos hálózat túlterhelésével is vigyázni kell. A nyári kánikulában természetes, hogy behúzódunk a hűvös szobába, és bekapcsoljuk a ventillátort, légkondicionálót. A kellemesre hűlt lakás egyik szobájában televíziót néznek a gyermekek, a másikban videojátékkal játszanak, apuka a számítógépen dolgozik, míg anyuka a konyhában a villanytűzhelyen készíti az ebédet. Az újszerű technológiák megjelenésével az áramforrásokat hosszú ideig, sokszor megszakítás nélkül használjuk, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedhet.

Szoboszlai Tibor
Fotó: internet