Előzzük meg a tragédiát!

– Ez az új szén-monoxid-mérő, amit 15 ezer forintért vettem, mert azt mondták, hogy ez a jó – mutatta Szeibel József a szén-monoxid-jelző berendezésüket. A korábbi készüléket azért cserélte le, mert az egy gázszivárgás során nem sípolt és ez majdnem a felesége életébe került. A férfi neje éppen a haját mosta a fürdőszobában, amikor a gáz szivárogni kezdett a kazánjukból. A nő el is ájult, ha a férje nem veszi észre, hogy nincs magánál, akár tragédia is történhetett volna.

– Nem tudott magáról, én hirtelen kihúztam, elkezdtem mozgatni, meg nyomtam a mellét, közben felhívtam a mentőket, meg a fiamékat. A mentők pedig néhány percen belül itt voltak, és akkor azok átvették a kezelést, bevitték a feleségem a kórházba – tette hozzá Szeibel József.

[REKLAM]

A nőt néhány nap múlva kiengedték a kórházból, és akkor már olyan szén-monoxid-mérőt vettek, amiről a szakemberek azt mondták, megbízható. A katasztrófavédelem azt mondja, ha megfelelő fűtő- és jelzőberendezéseket vásárolunk és a házban vagy lakásban jó a szellőzés, akkor elkerülhetőek a gázmérgezésből fakadó balesetek és tragédiák. Idén több gázmérgezéses esethez is riasztották a tűzoltókat, és mint kiderült, minden esetben az érzékelőknek köszönhették a balesetet szenvedők, hogy életben maradtak.

– Hat szén-monoxidos esethez riasztották a megye tűzoltóit idén. Összesen hárman sérültek meg ezekben az esetekben. Az esetek túlnyomó többségében az, hogy életeket ment az érzékelő, nemcsak egy szlogen, hanem a mi tapasztalatunk is. Legutóbb egy hete Nyíregyházán, a Moszkva utca egyik társasházában volt ilyen eset, ahol 4 ember életét mentette meg az érzékelő – mondta el Dóka Imre, a katasztrófavédelem sajtószóvivője.

Hozzáfűzte, főként azokban a házakban és ingatlanokban kell nagyon óvatosnak lenni, ahol hagyományos gázkazánokkal fűtenek és állítják elő a meleg vizet. Ezekből ugyanis bizonyos esetekben visszaszivároghat az égéstermék és mérgezést okozhat.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)